Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, μαζί με την ασφάλεια και την ειρήνη, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις και ανήγγειλε ότι η Σούδα θα γίνει έδρα μόνιμου ελλιμενισμού ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των ΗΠΑ, του «USS Hershel «Woody» Williams».
Στον ουρανό της Σούδας θα πετούν τα ελληνικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία μοιράζονται τον ίδιο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης ανέφερε ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στην «αναβαθμισμένη συνεργασία» Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμυντική βιομηχανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αμερικανικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των F16, σε ελληνικά ναυπηγεία καθώς και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για το οποίο είπε ότι θα αποτελέσει «κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι παράλληλα με την Αλεξανδρούπολη «την ίδια τύχη θα έχει το λιμάνι της Καβάλας».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι ο κ. Πομπέο «συμμερίζεται τις θέσεις μας» και τόνισε πως έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας την «αχρείαστη ρητορική που φορτίζει το κλίμα» και τους «τακτικισμούς που είνια αντίθετοι στις αξίες του δυτικού κόσμου», τις οποίες -σημείωσε ότι- «η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».
«Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Εθνική απάντηση είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί (σ.σ. Ισραήλ – ΗΑΕ) γίνονται φίλοι , στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και ως «θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ», ενώ προσθέτοντας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως «το διεθνές δίκαιο πρέπει να αποτελεί πυξίδα για όλους» επεσήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις διερευνητικές επαφές αλλά και τις τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία στο πλαίσιο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξο και κλείνοντας σε ότι αφορά την επίσκεψη Πομπέο τόνισε ότι αυτή «η επίσκεψη σφυρηλάτησε έναν ακόμα κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ».
Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – Οι σχέσεις μας βρίσκονται στο απόγειό τους
Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από την Κρήτη.
«Επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα. Πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.
«Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας», σημείωσε ο κ. Πομπέο συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της για την προμήθεια φυσικού αερίου».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, οι ΗΠΑ πιστεύουν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και υποστηρίζουν το «διάλογο μεταξύ χωρών -μελών του ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Πομπέο είπε: «Συνιστώ σε όλους να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»
Ο Μάικ Πομπέο, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ζεύγος Μητσοτάκη για τη φιλοξενία και γιατί ήταν «τόσο καλοί οικοδεσπότες».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει κάνει σειρά επαφών.
Σήμερα ξεναγήθηκε, συνοδεία του πρωθυπουργού στην αμερικανική βάση της Σούδας, στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14 αλλά και στην ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» που βρίσκεται στο ναύσταθμο.