Η χρήση εναλλακτικών καπνικών προϊόντων από τους καπνιστές και η συσχέτισή τους με προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Έτσι, το Συνέδριο απευθύνεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στις κανονιστικές αρχές και στους ιθύνοντες για τη χάραξη πολιτικών στον τομέα των νέων προϊόντων καπνού, για να φέρει στο προσκήνιο την επιστημονική συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους που συνδέονται με τα νέα προϊόντα καπνού.
Η καθηγήτρια δημόσιας υγείας του τμήματος δημόσιας και κοινοτικής υγείας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής και υπεύθυνη εργαστηρίου μελέτης καπνιστικής συμπεριφοράς, Αναστασία Μπαρμπούνη μίλησε στην κάμερα του MEGA και την Μπάγια Αντωνοπούλου για τη στρατηγική μείωσης της βλάβης και τους σκοπούς της.
Σύμφωνα με την κυρία Μπαρμπούνη, η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μείωσης της βλάβης για τη δημόσια υγεία και αφορά στρατηγικές στις οποίες δίνονται υποκατάστατα αντικειμένων που προκαλούν ευχαρίστηση, αλλά και βλάβη στην υγεία.
Όσον αφορά το κάπνισμα, η νικοτίνη παρέχεται με διαφορετικό τρόπο σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.
Όπως υποστήριξε η κυρία Μπαρμπούνη, «τόσο στην ΕΕ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο έχει συζητηθεί η αρχή της μείωσης της βλάβης και αρκετές χώρες έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα.
Και στην Ελλάδα έχει γίνει αποδεκτή η λογική της μείωσης της βλάβης αφού στο εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καπνού υπάρχει ένα άξονας που αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα νέα προϊόντα χορήγησης νικοτίνης με στόχο την προστασία του πληθυσμού.
Σε καμία περίπτωση δε λέμε να αντικατασταθεί το τσιγάρο με ένα τέτοιο προϊόν, καθώς και αυτά έχουν μικρό κίνδυνο αλλά όχι αμελητέο.»