Την αγωνία της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.
Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Ράνια Τζίμα, καταγράφει επίσης, τη διατήρηση της μεγάλης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37,5%, μειωμένο κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του περασμένου Ιουνίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά ή κόπωση της κυβέρνησης. Λαμβάνει ποσοστό 20%, μόλις 0,7 μονάδες υψηλότερο από τον Ιούνιο. Η διαφορά βρίσκεται στις 17,5 μονάδες.
Την τρίτη θέση, με χαμηλά ποσοστά, 5,4% (από 5,2% τον Ιούνιο), παίρνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 4,6%.
Η Ελληνική Λύση εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο, στο 4,5% από 2,9%, ενδεχομένως γιατί κερδίζει από τους «αρνητές» του κοροναϊού και από την αναζωπύρωση των εθνικών θεμάτων.
Ακολουθεί το ΜΕΡΑ25 με 2,7% ενώ με 1,2% έχει παρουσία και το κόμμα Ελληνες του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.
Στη δημοσκόπηση που ήταν τηλεφωνική, πήραν μέρος 1.202 άτομα και την παρουσίασε ο πρόεδρος της Metron, Στράτος Φαναράς.
«Πρόκεται για μια πανελλαδική έρευνα που έγινε από τις 23-29 Σεπτεμβρίου», εξήγησε ο κ. Φαναράς.
Ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Μάλιστα, η κοινή γνώμη στέλνει μήνυμα σε ποσοστό 46% ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 41% λέει προς τη λάθος κατεύθυνση.
Απογοητευμένοι είναι πολίτες από την προσωπική τους κατάσταση. Το 41% λέει ότι είναι ίδια με ένα χρόνο πριν, το 40%, δηλαδή 4 στους 10 πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση και μόλις 19% δηλώνουν καλύτερα.
«Πρέπει να δούμε που αφήσαμε το κλίμα πριν το καλοκαίρι. Είχαμε μια εικονα υπεραισιόδοξη. Από τότε ως σήμερα πέσαμε από το 76%-46%. Τότε συγκρίναμε τη χώρα μας με ότι συνέβαινε στη γειτονιά μας. Είχαμε αντιμετωπίση μια εισβολή από τον Έβρο. Ήμασταν αισιόδοξοι», ανέφερε ο κ. Φαναράς.
Κορωνοϊός και οικονομία
Σημαντικότερο πρόβλημα για 1 στους 3 πολίτες (33%) είναι η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κοροναϊού ενώ το 28% δηλώνει ότι είναι η οικονομία.
Το 11% απαντά σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική, το 9% η ανεργία και μόλις το 7% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Ενδεχομένως οι μηδενικές ροές να συμβάλουν σ’ αυτό το ποσοστό αν και υπήρξε η κρίση με τη φωτιά στην Μόρια.
«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σημαίνει πρακτικά ότι στο τετράγωνο των προβλημάτων έχουμε συνεχώς ανακατατάξεις. Αυτή την στιγμή η πανδημία είναι το πρώτο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Φαναράς πρόεδρος της Metro Analysis.
Αξιολόγηση της κυβέρνησης
Καλά τα νέα για την κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% εκφράζεται θετικά για το έργο που συντελείται. Το 38% λέει ότι είναι αρνητικό ενώ το 8% λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Το 85% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ευχαριστημένο με την κυβέρνηση, ενώ 1 στους 4 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται επίσης θετικά. Ως προς την πολιτική αυτοτοποθέτηση, το 84% των αριστερών είναι αρνητικοί απέναντι στην κυβέρνηση, όπως και το 38% των κεντροαριστερών.
Το 81% των κεντροδεξιών και το 81% των δεξιών εκφράζεται θετικά για το έργο της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά ως προς την άσκηση των καθηκόντων του σε ποσοστό 58% ενώ το 34% τον αξιολογεί αρνητικά.
Αναφορικά με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, η εκτίμηση του κόσμου δεν είναι καλή. Το 74% εκτιμά ότι είναι αρνητική η εντύπωση που έχει ενώ μόλις το 15% τον αξιολογεί θετικά.
«Τον Απρίλιο το αντίστοιχο νούμερο ήταν 68%, έχουμε σημαντική πτώση που αντανακλά στον αιφνιδιασμό, στη μεγαλύτερη ανησυχία, η αίσθηση του προσωρινού φεύγει και δημιουργείται μια αίσθηση μονιμότητας», υπογράμμισε ο κ. Φαναράς.
«Η αξιολόγηση του πρωθυπουργού είναι πιο υψηλή από αυτή της κυβέρνησής του. Τον Απρίλιο ο Μητσοτάκης είχε αξιολόγηση 76%», πρόσθεσε.
«Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κεφαλοποιήση την πτώση της κυβέρνησης, δεν έχει βρει τα πατήματά της που θα καταστήσουν καίρια την κριτική της».
Το κυβερνητικό έργο
Ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο τον καλύτερο βαθμό παίρνουν:
· Το 65% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά με -7% από τον Ιούνιο.
· Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κοροναϊός με θετική άποψη από το 56%, αρνητική το 39% αλλά και -26 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Ιούνιο.
· Τρίτο σε θετική αξιολόγηση με 51% είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
· Ακολουθεί η εγκληματικότητα με 50% και η φορολογική πολιτική με μάλλον θετική γνώμη από το 42%.
Χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%. Ακολουθούν τα εργασιακά θέματα με 61%, το μεταναστευτικό με 66%, η υπόθεση του Μακεδονικού με 49%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 55%.
Καλύτεροι υπουργοί κατά σειρά είναι ο Νίκος Δένδιας με 14%, ο Βασίλης Κικίλιας με 13%, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με 10%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 8%.
Χειρότεροι θεωρούνται οι κ. Μηταράκης, Βορίδης, Καραμανλής, Πέτσας, Γεραπετρίτης που δεν παίρνουν κάποιο ποσοστό και ακολουθούν οι Γ. Βρούτσης με 1%, Κ. Χατζηδάκης και Π. Θεοδωρικάκος με 2%.
«Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την στιγμή είναι πανίσχυρος. Βρίσκεται βέβαια σε πτώση, κι αν αυτή η πτώση συνεχιστεί θα μιλάμε διαφορετικά σε 2-3 μήνες», ανέφερε ο κ. Φαναράς.
Οικονομική κατάσταση
Η οικονομική κατάσταση της χώρας αξιολογείται αρνητικά από το 53%, θετικά από το 14% και αρνητικά από το 32%.
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την οικονομία τους επόμενους μήνες, το 67%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 περιμένουν χειρότερες ημέρες ενώ το 10% μόλις λέει ότι θα καλυτερέψουν.
Για μάσκα, εμβόλιο, μετάληψη
Στο θέμα των ημερών, το 81% των πολιτών λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη διάδοση του κοροναϊού, αλλά υπάρχει κι ένα 17% που δεν το πιστεύει.
Το 59%, δηλαδή 6 στους 10 λένε ότι αν υπάρξει εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά υψηλό είναι το ποσοστό, 35% (δηλαδή ένας στους 3) που λένε ότι δεν πρέπει.
«Πέρα από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, υπάρχει μια αμφισβήτηση στο κατά πόσο είναι έτοιμη η επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει στο εμβόλιο του κορωνοϊού», σημείωσε ο πρόεδρος της Metron.
Τέλος το 70%, δηλαδή 7 στους 10 διαφωνούν ότι δεν κολλάει ο κορωναϊός με τη θεία λειτουργία. Αλλά ένα 22% πιστεύει ότι δεν κολλάει.
Δημοφιλίες πολιτικών
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απολαμβάνει ευρείας αποδοχής. Το 62% έχει θετική γνώμη γι’ αυτήν και το 27% αρνητική. Μάλιστα οι θετικές γνώμες ανέβηκαν 8 μονάδες από τον Ιούνιο.
Ως προς τις δημοφιλίες πολιτικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής με θετικές γνώμες σε ποσοστό 61% και αρνητικές 37%. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 38% θετικά αλλά 57% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές και 62% αρνητικές.
Τελευταίος ο Κ. Βελόπουλος με 73% αρνητικές γνώμες.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται ο Κ. Μητσοτάκης με 47%, 30 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα (17%). Κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς λένε 2 στους 10 πολίτες.