Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.
Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».
«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις 2.000 κάθε ημέρα.
«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.
Αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας των γηροκομείων και των ελέγχων που γίνονται σε αυτά, ο Δημήτρης Καμπανάρος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ηλικιωμένων σημείωσε πως «το πρωτόκολλο που έχει δοθεί από τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνει μέτρα προληπτικά, αλλά και μέτρα διαχείρισης ενός κρούσματος, αν εμφανιστεί σε μια μονάδα».
Μια σημαντική πτυχή του προβλήματος, όπως σημείωσε ο κ. Καμπανάρος έχει να κάνει με το γεγονός πως εδώ και μήνες έχουν γίνει ελάχιστοι έλεγχοι σε αυτές τις μονάδες. «Έχουν γίνει τεστ μία ή δύο φορές από τον Μάιο, όταν στο εξωτερικό γίνονται δύο κάθε μήνα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Τα τεστ αυτά είναι υποχρέωση του κράτους, είναι αδύνατον να κάνουμε με δικούς μας πόρους δύο φορές το μήνα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους» πρόσθεσε.
«Στις δομές ηλικιωμένων θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί είναι ευαίσθητοι στις ασθένειες και υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.