Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προξένησε σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και άλλες περιοχές η κακοκαιρία «Ιανός», την οικονομία όπως αυτή διαμορφώνεται στη «χρονιά του κορωνοϊού, αλλά και την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες η προκαταβολή στους πληττόμενους του «Ιανού»
«Έχουν συγκεντρωθεί οι δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς. Η προθεσμία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δηλώσεις οι παραγωγοί για τις ζημιές που έχουν πάθει. Πράγματι μιλάμε για 12,5 χιλιάδες αιγοπρόβατα, γύρω στα 500 βοοειδή. Επίσης, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχει σημειωθεί ολική καταστροφή σε 250-300 χιλιάδες στρέμματα, και σε άλλες περίπου 200 χιλιάδες στρέμματα η καταστροφή είναι μερική. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποζημιώσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Όμως, επειδή ουσιαστικά κάνουμε επιτάχυνση στη διαδικασία του ΕΛΓΑ, που προϋποθέτει ότι για να γίνουν οι καταβολές θα πρέπει να υπάρχει επαλήθευση της δήλωσης της ζημίας, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο καταχρήσεως. Οικοδομούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πληττόμενους παραγωγούς. Ο ΕΛΓΑ θα στηριχτεί στις δηλώσεις των παραγωγών για να προχωρήσει στις αποζημιώσεις, χωρίς να προχωρήσει σε επαληθεύσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε μια γενναία προκαταβολή στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέχρι τα μέσα του μήνα», σημείωσε ο κ. Βορίδης αναφορικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο «Ιανός».
«Ο ΕΛΓΑ κανονικά θα πλήρωνε τον Ιούνιο του 2021. Εμείς θα φτάσουμε να πληρώσουμε τη ζημιά σε 25-35 μέρες. Παρακάμπτουμε διαδικασίες για να το κάνουμε αυτό. Τα ποσά που δηλώνονται ψευδώς, ουσιαστικά αφαιρούνται από άλλους ανθρώπους που έχουν πληγεί και τα έχουν ανάγκη. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν. Ναι μεν προκαταβολές θα δοθούν, αλλά έναντι οριστικοποίησης των τελικών πορισμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη αρχή του επόμενου χρόνου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«To lockdown οφείλει να αποτελέσει ύστατο καταφύγιο»
Αναφερόμενος στο θέμα του κορωνοϊού, και το τι πρέπει να περιμένουμε στην Αττική, όπου τα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται με αμείωτο ρυθμό, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «Το πρόβλημα στην Αττική είναι διάχυτο. Το lockdown οφείλει να αποτελέσει ένα ύστατο καταφύγιο. Οι οικονομικές συνέπειες ενός lockdown είναι δυσβάσταχτες και πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε όριο που έχουμε, πριν καταφύγουμε σε μια τέτοια λύση».
«Η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού έχει ληφθεί ως μέτρο σε άλλες χώρες. Αν συνεχίσει να υπάρχει η ανησυχητική εικόνα στην Αττική, υποθέτω πως οι επιστήμονες θα εξετάσουν και το μέτρο αυτό», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Η Τουρκία βρέθηκε διεθνώς απομονωμένη»
Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, και στα όσα προέκυψαν σε αυτήν σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «Η Τουρκία έχει φύγει από την ουσία και πάμε στην επικοινωνιακή διαχείριση. Η Τουρκία έχει καταλήξει να εκλιπαρεί για την έναρξη αυτού του διαλόγου, ο οποίος ήταν πάντοτε πάνω στο τραπέζι από την πλευρά της Ελλάδας, πάντα για συγκεκριμένα θέματα. Έχει κάνει κίνηση με τις μεταναστευτικές ροές και απέτυχε χάρη στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού. Έχει κάνει κίνηση με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, και έκανε και τις υποτιθέμενες έρευνες στο Αιγαίο. Κατέληξε να φύγει από το Αιγαίο, να απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα, και όλο αυτό καταλήγει στο ότι θα συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες».
«Η ΕΕ έχει πάρει καθαρή θέση στα ελληνοτουρκικά και συντάσσεται με τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι κυρώσεις έχουν σκοπό τη συμμόρφωση, την αποτροπή, να σταματήσουν οι προκλητικές κινήσεις που πυροδοτούν την ένταση. Εφόσον η Τουρκία αποσύρει τις εντάσεις και τις προκλήσεις – θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πίεση για να γίνει αυτό και για την Κυπριακή Δημοκρατία -, αλλά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Τουρκία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει. Αυτό που πρέπει να γίνει για να υπάρξει διάλογος είναι να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα όχι απλώς δεν έχασε κάτι, αλλά ενίσχυσε τη θέση της αυτό το διάστημα, ενώ η Τουρκία βρέθηκε διεθνώς απομονωμένη, πιεζόμενη, χωρίς να μπορεί να θέσει τα θέματα που θέλει στην ατζέντα και καταλήγει να προσπαθεί να πάρει κάτι που ήταν δεδομένο», κατέληξε ο κ. Βορίδης.