Ο κορωνοϊός δεν εξαιρεί κανέναν. Τη δική του μάχη περιγράφει στο MEGA ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Υφαντόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τις 15 ημέρες απομόνωσης και φόβου στην μονάδα του Ευαγγελισμού.
Πάλεψε με τον κορωνοϊό δεκαπέντε ημέρες στον Ευαγγελισμό και με την μοναξιά της απομόνωσης στο σπίτι του για άλλες είκοσι. Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Υφαντόπουλος, μιλά στο MEGA για τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του από την οποία κατάφερε να βγει νικητής.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι αυτό δεν με αφορά, δε θα συμβεί σε εμένα, δε θα συμβεί σε εμένα, θα συμβεί στους άλλους και εδώ είναι ο άκρατος εγωισμός τον οποίο θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την περίοδο του κορωνοϊού».
Όπως περιέγραψε και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο ίδιος διακρίνει την εμπειρία του σε τρία στάδια.
«Η πρώτη φάση αναφέρεται στην αγνωσία θα έλεγα, όπου οι γνώσεις μας για τον κορωνοϊό είναι πολύ περιορισμένες. Το δεύτερο στάδιο είναι της νοσοκομειακής φροντίδας όταν αναγκάστηκα να νοσηλευτώ γιατί διαγνώστηκα θετικός στον κορωνοϊό. Η μεγάλη έκπληξη ήταν όταν μεταφερόμενος στο δωμάτιο, είδα ξαφνικά στη πόρτα του θαλάμου, προσοχή covid19 και κατάλαβα κι εγώ ότι είμαι ένας από τους ασθενείς με υψηλό κίνδυνο».
Μέσα στον θάλαμο νοσηλείας, τα συναισθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και μοναδική του παρηγοριά ήταν να κοιτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου στον Λυκαβηττό.
«Ο εφιάλτης ήταν όταν αγνάντευες, όταν κοίταζες έξω και έβλεπες τις νεκροφόρες και τα φέρετρα να βγαίνουν από το νοσοκομείο».
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ακολούθησε μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και το καλωσόρισμα στο σπίτι.
«Το φαγητό ερχόταν στο κατώφλι του δωματίου και μέσα από τις αναπνοές και τις εισπνοές που έκανα προσπάθησα να αναλάβω την υγεία μου».
Η οδυνηρή αυτή εμπειρία που έζησε αποτελεί παρελθόν, δεν ξεχνά ωστόσο το πόσο αδυσώπητος είναι ο κορωνοϊός, τονίζοντας την σπουδαιότητα της πρόληψης και της πειθαρχίας στις οδηγίες των ειδικών.