Σχεδόν 5,5 χρόνια μετά την 20η Απριλίου του 2015, όταν στην κατάμεση αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η πρόεδρος της έδρας, κήρυξε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της απόφασης πλησιάζει προς το τέλος της.
Από τα δάκρυα και τις συγκλονιστικές καταθέσεις ψυχής της μητέρας του Παύλου Φύσσα, στις απολογίες μελών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, τις εικόνες επεισοδίων που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και την εισαγγελική πρόταση που έκανε τη Μάγδα Φύσσα να καταρρεύσει.
Σχεδόν 5,5 χρόνια μετά την 20η Απριλίου του 2015, όταν στην κατάμεση ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η πρόεδρος της έδρας, κήρυξε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της απόφασης πλησιάζει προς το τέλος της. Η Μάγδα Φύσσα, η γυναίκα που έδωσε πρόσωπο στην πολύκροτη δίκη, θα ακούσει την ετυμηγορία για τη στυγερή δολοφονία του παιδιού της.
Η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής – Οι στιγμές που συζητήθηκαν και προκάλεσαν αντιδράσεις
«Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Έτσι απλά. Και υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μας. Αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι;»
Η Μάγδα Φύσσα είναι πάντα παρούσα. Με καρδιά ρημαγμένη, αλλά και με αξιοπρέπεια, ολοκληρώνει την κατάθεσή της και περνώντας δίπλα από το εδώλιο, εκτοξεύει το μπουκάλι νερού που κρατά, στον άνθρωπο που με τα χέρια του σκότωσε τον 34χρονο Παύλο Φύσσα. “Να με θυμάσαι!” του φωνάζει.
Επί 14 μήνες παραμένει σε εκκρεμότητα η ο χώρος όπου θα συνεχιστεί η δίκη. Τελικά τον Ιούνιο του 2016 αποφασίζεται η μεταφορά της από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο. Εκεί έρχεται η ώρα των απολογιών των μελών της Χρυσής Αυγής. Τα ηγετικά στελέχη αρνούνται τα πάντα. Με ψυχρό και κυνικό τρόπο προσπαθούν να φορτώσουν όλες τις ευθύνες στον Γιώργο Ρουπακιά και δηλώνουν πως η δίωξή τους είναι πολιτική…
Τα όσα ακούγονται κατά τη διάρκεια της δίκης, κάνουν πολλά στόματα που έμεναν κλειστά για χρόνια να ανοίξουν. Τα ντοκουμέντα για την αθέατη πλευρά της ναζιστικής οργάνωσης αρχίζουν να διαδέχονται το ένα το άλλο…
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται -για πρώτη φορά στα σχεδόν τέσσερα χρόνια δίκης- ενώπιον των φυσικών δικαστών του για να απολογηθεί, υπό το βλέμμα της Μάγδας Φύσσα. Δείχνει να φορά άλλο προσωπείο.Αρνείται τα περί ναζισμού και ψύχραιμος δέχεται βροχή ερωτήσεων τόσο για το έγκλημα, όσο και για τα όσα ακολούθησαν…
Πρόεδρος: Τι έχετε να πείτε για τις κλήσεις σας με Λαγό τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2019.
Μιχαλολιάκος: Μιλήσαμε για θέματα δημοσίας τάξεως.
Πρόεδρος: Είχε ενημερωθεί για ό,τι είχε συμβεί;
Μιχαλολιάκος: Δεν το ξέρω. Εμένα δεν μου είπε τίποτα.
Πρόεδρος: Δεν είναι αξιοπερίεργο;
Μιχαλολιάκος: Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Άλλωστε το τηλέφωνο μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτοί που με έφεραν στο εδώλιο γιατί ξέρουν ότι είμαι αθώος. Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα (ο Ρουπακιάς).
Πρόεδρος: Με τι είχε σχέση;
Μιχαλολιάκος: Ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλον.
Η μεγαλύτερη δοκιμασία για τη Μάγδα Φύσσα έρχεται όταν ακούει το δολοφόνο του παιδιού της όχι μόνο να περιγράφει το έγκλημα αλλά να λέει προκλητικά πως έγινε μέγα θέμα μια απλή ανθρωποκτονία…
Πρόεδρος : Βρέθηκαν χτυπήματα στο θώρακα και την καρδιά
Ρουπακιάς: Όταν σε βαράει ο άλλος κι είσαι σκυμμένος, πάνω στην ταραχή και την τρέλα δεν καταλαβαίνεις. Την ώρα που τρως ξύλο… Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν…
Πρόεδρος: Δεν μπορείτε ΠΟΤΕ να λέτε απλή ανθρωποκτονία.
Κηρύγματα μίσους και βαριές κατηγορίες
Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής (κάρτα) αδειάζουν τον Ρουπακιά, δηλώνουν αθώοι για όλα τα εγκλήματα που κατηγορούνται και οι περισσότεροι προσπαθούν να βρουν εξηγήσεις για τα κηρύγματα μίσους και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς…
«Τον χαιρετισμό αυτό τον αποδίδω στον Ιωάννη Μεταξά. Είμαι περήφανος που είμαι απόγονος πολεμιστή του Ελληνοαλβανικού μετώπου.»
«Δεν αποδέχομαι την ελληνική Δικαιοσύνη, απλά είμαι εδώ για να τα πω. Εμένα δεν θα με κάνετε να φοβηθώ, είμαι περήφανος Έλληνας πολίτης».
Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα; η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, η απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιου αλιεργάτη το 2012 και η απόπειρα δολοφονίας στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ το 2013. Επιπλέον εξετάστηκαν άλλες 60 υποθέσεις με τους συνολικά 69 κατηγορούμενους να περιμένουν την απόφαση…
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 η εισαγγελέας προτείνει την αθώωση όλων πλην του Γιώργου Ρουπακιά κι ακόμη πέντε από τους 68 κατηγορουμένους. Η εισήγησή της προκαλεί, ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.
«Δεν υπήρξε εγκληματική οργάνωση στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.
Δεν έχει καμία ευθύνη η ηγεσία για τις εγκληματικές πράξεις.
Δεν υπήρχε κινητοποίηση της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία Φύσσα.
Φταίει μόνον ο Γιώργος Ρουπακιάς για τον φόνο του Φύσσα.
Οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής ήταν μεμονωμένα περιστατικά»
«Πλέον το λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη, που θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ άλλων αν η Χρυσή Αυγή ήταν και είναι εκτός από ναζιστική και εγκληματική οργάνωση…»
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Κώστας Παπαδάκης μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.
«Η πρόταση της εισαγγελέωςς ανήκει στο παρελθόν και ανήκει στο παρελθόν και κλείνει ένα παρελθόν ατιμωρισίας των δραστών της φασιστικής και παρακρατικής εγκληματικής βίας στην Ελλάδα. Η απόφαση την οποία περιμένουμε ελπίζω και πιστεύω ότι θα χαράξει το μέλλον δικαιοσύνης και αποκατάστασης δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων», σημείωσε αρχικά.
«Το ζήτημα είναι αν αύριο το δικαστήριο απαγγέλοντας την απόφαση ενοχής ή αθωότητας καθενός από τους κατηγορουμένους, αναγνωρίσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ή όχι εγκληματική οργάνωση.Ισόβια είναι μόνο για τον δράστη της ανθρωποκτονίας. Για όσους κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η ποινή είναι από 5-15 χρόνια, για όσους κατηγορούνται για ένταξη από 5-10», πρόσθεσε.
«Μετά την απόφαση περί ενοχής, οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι δια των υπερασπιστών τους θα λάβουν τον λόγο για να πάρουν ελαφρυντικά. Η διαδικασία έχει συνέχεια, τα ελαφρυντικά υποδιπλασιάζουν τις ποινές, το 10-15 χρόνια θα γίνουν 2-8. Θα δοθεί μάχη».