Αντιμέτωπη με δύσκολες περιβαλλοντικές προκλήσεις βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια από αυτές, καθώς εξακολουθούν να καταγράφονται ρύποι στις αστικές περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται από την νομοθεσία της ΕΕ, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.
Την επιδείνωση της προκαλούν τα καυσαέρια από τα παλιά οχήματα καθώς η χώρα μας διαθέτει έναν από τους γηραιότερους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Ζήτημα αποτελεί και το θέμα των αστικών αποβλήτων καθώς μεγάλο μέρος τους δεν καταφέρνει να ανακυκλώνεται.
«Οι αρχές πρέπει να επιταχύνουν τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και τις προσπάθειες προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία» σημείωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, Ροντόλφο Λέισι.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι η κλιματική κρίση, καθώς σύμφωνα με τον οργανισμό μέχρι το τέλος του αιώνα, η βροχή αναμένεται ότι θα μειωθεί έως και 19% σε όλη την επικράτεια, ενώ η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί έως και 4,5 βαθμούς Κελσίου.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να εντείνει και τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ήδη αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν άμεση εφαρμογή δραστικών μέτρων.