Για τα θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ενίσχυση των πληγέντων από τις πρόσφατες θεομηνίες, αλλά και τη δίκη της Χρυσής Αυγής μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Μάκης Βορίδης.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τις περιοχές της Θεσσαλίας, που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι έχουν τελειώσει οι καταγραφές των απωλειών ζωικού κεφαλαίου και ότι ολοκληρώθηκε η προθεσμία για τη δήλωση ζημίας που έπρεπε να κάνουν οι παραγωγοί.
Ο αρμόδιος υπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει 100% ζημία σε περίπου 300.000 στρέμματα και υπάρχει μερική ζημία σε μια έκταση περίπου 250.000 στρεμμάτων που κυμαίνεται από το 50% έως το 70% της παραγωγής, ενώ σημείωσε πως η κύρια παραγωγή ήταν βαμβάκι, καλαμπόκια και σταφύλια.
Για την αποκομιδή των νεκρών ζώων, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας και ότι θα κατατεθεί τροπολογία για την αποζημίωση του 100% της καταστροφής των παραγωγών, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο των καταστροφών στην περιοχή αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή
Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η απόφαση της οποίας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι είναι μια απόφαση εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ήταν εκείνη που συνένωσε τις δικογραφίες και έδωσε τη δυνατότητα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη να ασκήσει τη δίωξη ως εγκληματική οργάνωση.
Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση καθώς η κατηγορία που βαραίνει τη Χρυσή Αυγή δεν είναι η ηθική αυτουργία, αλλά η εγκληματική οργάνωση που απαιτεί δομημένη ιεραρχία και να αποτελείται από τρία άτομα και παραπάνω, τα οποία ενώνονται για να τελέσουν αξιόποινες πράξεις. «Αν υπάρχουν αυτά, έχουμε εγκληματική οργάνωση» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Για το χρόνο που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι υπήρξε μια σειρά από ζητήματα που ανέκυψαν, τονίζοντας πως για ορισμένα μπορεί να αναγνωρίσει κανείς ευθύνη στις δομές της δικαιοσύνης, αλλά και σε άλλα όπως η θεσμική παρακώλυση από την πλευρά της υπεράσπισης. Επίσης, αναφέρθηκε στην αποχή των δικηγόρων που επηρέασε τη συγκεκριμένη δίκη, την έλλειψη αιθουσών, ενώ εστίασε και στο ζήτημα της απαλλαγής των δικαστικών που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους υποθέσεις.