Η σημαντικότερη δίκη στην πολιτική ιστορία του τόπου επισφραγίστηκε το πρωί της Τετάρτης από την απόφαση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που έκριναν ένοχους με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, εφτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, τα μέλη του και οι συνήγοροι και των δύο πλευρών συνεδριάζουν ασταμάτητα, αφού η πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία για όσο χρειαστεί, έτσι ώστε να αποφασιστούν οι ποινές των κατηγορουμένων και να ολοκληρωθεί η δίκη.
Ερωτηθείσα για το πόσο θα διαρκέσει η σημερινή συνεδρίαση, η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε «συνεχίζουμε», δίνοντας το στίγμα και την κρισιμότητα της δίκης.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως ο σύννομος βίος, κάτι που αν γίνει δεκτό, θα κρίνει και τις ποινές που θα επιβληθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η διαδικασία κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και το δικαστήριο καταλήξει στα ελαφρυντικά, ενδεχομένως και αύριο να υπάρξει τελική απόφαση για τις ποινές.
Οι ποινές
Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς, που κρίθηκαν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από 5 – 15 έτη, στην περίπτωση που δεν τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Ένοχος για ανθρωποκτονία κρίθηκε ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εκτός και αν οι δικαστές αναγνωρίσουν ελαφρυντικά, κάτι που μοιάζει απίθανο.
Κρίσιμο θεωρείται και το αν στους κατηγορουμένους θα χορηγηθεί αναστολή μέχρι το Εφετείο ή θα πρέπει να οδηγηθούν κατευθείαν στις φυλακές.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, άλλοι 11 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερες ποινές.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις συλλήψεις
Μπορεί η ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής να απάλυνε τον πόνο της οικογένειας Φύσσα και να έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, ωστόσο, ένας νέος κύκλος ανοίγει.
Είναι ο κύκλος των συλλήψεων του Νίκου Μιχαλολιάκου και των πρώην βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, όταν ανακοινωθούν οι ποινές τους και αυτές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να δούμε ποιοι θα φορέσουν ξανά χειροπέδες και θα οδηγηθούν στις φυλακές, στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τις συλλήψεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία θα πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές.
Είναι δεδομένο ότι σε κάποιους θα προσμετρηθούν ελαφρυντικά, κάποιοι άλλοι θα ζητήσουν αναστολή της ποινής και άλλοι θα καταθέσουν έφεση και μέχρι το επόμενο δικαστήριο θα ζητήσουν να μείνουν ελεύθεροι.
Κάποιοι, ωστόσο, ενδεχομένως να οδηγηθούν την επόμενη εβδομάδα στις φυλακές και η Αστυνομία θα κληθεί να εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν επακριβώς που βρίσκονται όλα τα καταδικασθέντα στελέχη και είναι έτοιμες, μόλις πάρουν το πράσινο φως από τη Δικαιοσύνη, να ξεκινήσουν τις συλλήψεις.
Ο μόνος σίγουρος αυτήν την στιγμή για να πάει φυλακή είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος πιθανότατα θα προσπαθήσει να σπάσει τα ισόβια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα περάσει πολλά χρόνια πίσω από τα κάγκελα.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση του Γιάννη Λαγού, του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής που πιθανότατα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και έχει ασυλία.
Επομένως, θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή και η έκδοσή του στην Ελλάδα, εφόσον η ποινή του θα είναι άμεσα εκτελέσιμη και θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.