Την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου. Η Ελευθερία Τομπαζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, σχολίασε την εισήγηση της εισαγγελέως και μίλησε για την κυρία Μάγδα.
Η εισαγγελέας άλλαξε τελικά την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών (αρχικά είχε προτείνει μόνον για τρεις και την απόρριψη όλων των άλλων) μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα) για όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα και για όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες.
Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.
Μετά όμως τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα η εισαγγελική πρόταση άλλαξε.
Η πρότασή της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, κυρία Ελευθερία Τομπαζόγλου, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την εν λόγω πρόταση της εισαγγελέως, αναφέροντας πως:«Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό χορηγείται σε περίπτωση που η εγκληματική οργάνωση έχει μεν συσταθεί, αλλά δεν υπάρχει τέλεση αδικημάτων στο πλαίσιό της. Όχι δηλαδή ότι χορηγείται στους κατηγορουμένους που έχουν ενταχθεί αλλά δεν έχουν υπάρξει οι ίδιοι φυσικοί αυτουργοί κάποιου αδικήματος. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ήταν κάπως ατυχής αυτή η πρόταση».
«Το γεγονός ότι το δικαστήριο είχε την ευχέρια να αναγνωρίσει κάποια ελαφρυντικά είναι θεμιτό σε μια ευνομούμενη πολιτεία επιβάλλεται, από εκεί και πέρα για να μην δημιουργηθεί η αίσθηση της ατιμωρισίας και όχι φυσικά μόνο για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και επί της ουσίας, θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή. Το ποιοι θα είναι αυτή θα το κρίνει το δικαστήριο», τόνισε ερωτηθείσα για τους καταδικασθέντες.
«Η δύναμη που έχει αυτή η γυναίκα ήταν τεράστια. Υπήρξαν στιγμές που ενώ η ίδια είναι ράκος ψυχολογικά προσπαθούσε να μας στηρίξει. Μας έλεγε ότι είναι δίπλα μας, έχει υπερβεί τα ανθρώπινα όρια η συμπεριφορά που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε μιλώντας για την στάση της μητέρας του Παύλου Φύσσα.
«Είναι αδύνατο να έχει υποστεί άνθρωπος τέτοια απώλεια και να έχει μείνει αλώβητος, απλά προκειμένου να πετύχει την ελάχιστη δικαίωση για το παιδί της και τα παιδιά που δεν θέλει να χαθούν στο μέλλον, έχει δείξει αυτή τη δύναμη», συμπλήρωσε.