Η ιστορικότερη δίκη της μεταπολίτευσης δικαίωσε το λαϊκό αίσθημα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
Ακόμη μεγαλύτερη η δικαίωση για τη μάνα του Παύλου Φύσσα.
Όπως και τα πέντε χρόνια της μεγάλης αυτής δίκης έτσι και σήμερα η μάνα του δολοφονημένου από το χέρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο Δικαστήριο.
Χθες έμεινε μέχρι αργά τη νύχτα για να παρακολουθήσει τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που ζητούν ήδη ελαφρυντικά για την ηγεσία και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
«Νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ» ανέφερε η Μάγδα Φύσσα, συμπληρώνοντας: «Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν ελαφρυντικά για τις ποινές που τελικά θα τους επιβληθούν.
«Το διακύβευμα αυτή της δίκης ήταν θα πήγαινε ο Ρουπακιά Φυλακή ήταν η ουσία το αν οι εγκληματικές ενέργειες εκπροεύονταν από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Υπήρχε η θεωρία του μεμονωμένου περιστατικού για πολλά χρόνια. Την υιοθέτησε και η κυρία Εισαγγελέας» σημείωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των αιγύπτιων ψαράδων Θανάσης Καμπαγιάννης.
«Είναι σίγουρο ότι αν δεν είχε υπάρξει και η αντίδραση του κόσμου τότε και μετά την επίθεση σε εμάς και μετά την άνανδρη δολοφονία του Παύλου και να απαιτεί να τιμωρηθούν, που οδήγησε και στη συγκρότηση του φακέλου θα είχαμε και άλλα θύματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.
Αντιδράσεις για τον Ποινικό Κώδικα
Την ίδια στιγμή μείζον ζήτημα έχει ανοίξει με την το ύψος των ποινών βάσει του ΠΚ που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα ανέδειξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος από τον αέρα πρωινής εκπομπής ανακοίνωσε ότι μεταξύ των λόγων που παραιτείται από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και το γεγονός ότι είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για τις διατάξεις του ΠΚ που ρίχνουν στα μαλακά τα στελέχη της εγκληματική οργάνωσης της ΧΑ και δεν τους αποστερούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Η συγκεκριμένη φράση του κ. Κοντονή φούντωσε την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή διάταξη για να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας.
«Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι» ανέφερε από το ΚΙΝΑΛ ο Γ. Καμίνης.
Οι ποινές για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα άλλα 6 διευθυντικά στελέχη της ΧΑ είναι από 5 έως 15 έτη και για τα υπόλοιπα 11 μέλη της πρώην ΚΟ έως 10 έτη για την ένταξή τους στην εγκληματική οργάνωση.