Ακάθεκτη συνεχίζει τη στρατηγική που έχει χαράξει η Τουρκία στα Κατεχόμενα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με μια προκλητική φιέστα άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προκαλώντας το αίσθημα του κυπριακού λαού, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου, η Άγκυρα προχώρησε σε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις ανοιχτά της Χίου.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος, σήμερα ο τουρκικός Τύπος ασχολείται με τις εκλογές των τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα και υπάρχει έντονη συζήτηση για την διαμάχη του Ερσίν Τατάρ με τον Μουσταφά Ακιντζί και το αν η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τον Τατάρ.
Ενδιαφέρον αποκτά και η προβοκατόρικη είδηση που μεταφέρει η «Γενί Σαφάκ» σχετικά με το τουρκικό γεωτρύπανο «Κανουνί», το οποίο, όπως αναφέρει, ξεκινά για την Μεσόγειο, τη στιγμή που είχε γίνει γνωστό πως ξεκινά με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος, δημοσιογράφος του «militaire.gr» μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», σχολίασε την είδηση για το «Κανουνί», εκφράζοντας την ελπίδα να μην γίνει με το τουρκικό γεωτρύπανο ό,τι έγινε με το «Μπαρμπαρός», που ενώ περιμέναμε να κατευθυνθεί σε κάποιο τουρκικό λιμάνι τελικά βρέθηκε στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ενώ δεδομένων των εξελίξεων στην Αμμόχωστο και της έντασης που συνεχίζει να συντηρεί με δηλώσεις της η τουρκική πλευρά, εκτίμησε πως δεν επιτρέπεται μεγάλη αισιοδοξία για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Από την πλευρά του ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης επιχείρησε μια συνολική προσέγγγιση του τρόπου με τον οποίο συνδέονται ο ελληνοτουρκικός διάλογος με το Κυπριακό.
Στρατηγική σημασία έχει να αντιληφθούμε πως ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο έρχεται μετά στην Ελλάδα, είπε ο κ. Φίλης, συνεπώς «δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα». Ειδικά η ιστορία με τα Βαρώσια είναι προκλητικότατη, ένας «Αττίλας 4». Πρόκειται για μια περιοχή που σύμφωνα με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να γυρίσει στους φυσικούς δικαιούχους της, όμως αυτή τη στιγμή οδεύουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Εκτίμησε δε πως ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να απομονώσει τον κάθε δυνητικό αντίπαλο (Ελλάδα-Κύπρο) για να τους αντιμετωπίσει μόνους τους.
Ενώ υπογράμμισε πως η Άγκυρα έχει βάλει τέτοια θέματα στο τραπέζι και έχει τέτοιες απαιτήσεις, που η Ελλάδα θα μπορούσε να τις συζητήσει μόνο αν είχε ηττηθεί στρατιωτικά σε έναν πόλεμο. Εν πάση περιπτώσει, τους τελευταίους δύο μήνες η Ελλάδα σε επιχειρησιακό επίπεδο λειτούργησε σωστά στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και από κοινού με την ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει πως υπό συζήτηση είναι μόνο οι θαλάσσιες ζώνες.
Έκανε δε την πρόβλεψη πως όπως βαίνουν τα πράγματα θα έχουμε έναν «διάλογο και διερευνητικές κωφών».
Μιλώντας στην εκπομπή ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος έκανε μια εκτίμηση του πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί η Τουρκία ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Όπως είπε είναι πιθανό η Αγκυρα να βάζει συνεχώς νέα θέματα στην ατζέντα προκειμένου να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά ότι δημιούργησε κωλύματα.
Παράλληλα η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα με τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σχετικά με την Κύπρο, εκτίμησε ότι οι συνθήκες δεν την ευνοούν διότι το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου έχει, κατά την άποψή του, διαρραγεί.
Τέλος προχώρησε στις εκτιμήσεις του σχετικά με το γεωτρύπανο «Κανουνί» και τις κινήσεις του.