Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και στον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και στον Γιώργο Ρουπακιά. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν ελαφρυντικά σε 14 κατηγoρούμενους. Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξoπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχάηλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Σε οκτώ κατηγορουμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Αναδιώτη, Γιώργο Τσακανίκα, Δημήτρη Αγριογιαννη, Μάρκο Ευγενικό, Χρήστο Χατζηδάκη, Θωμά Μαρία, Αριστοτέλη Χρυσαφίτη, Κώστα Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Κανένα ελαφρυντικό, επίσης, δεν αναγνωρίστηκε για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
Συγκεκριμένα, αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της ειλικρινής μεταμέλειας και του σύννομου βίου.
Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:
Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.
Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.
Ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλου του δικαστηρίου που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι υπάρχει προκατάληψη, ότι καταπατήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας και υποστήριξε ότι υπήρξε άμεση ή έμμεση παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που όπως ισχυρίστηκε πίεσε τους δικαστές.
«Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει»,είπε ο κατηγορούμενος.
Οταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να εξειδικεύσει το αίτημά του απάντησε ότι θα το κάνει όταν έρθει ο συνήγορός του.
Για την υποστήριξη του αιτήματος εξαίρεσης ο Γ. Λαγός ενημέρωσε το δικαστήριο ότι διορίζει τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.
Καταχειροκροτούμενη η Μάγδα Φύσσα έφτασε με φιλικά της πρόσωπα στο Εφετείο. Το συλλαλητήριο ήταν αρκετά μεγάλο με τους διαδηλωτές να ζητούν από το δικαστήριο, αυτό που τελικά αποφάσισε, να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες.
Ένταση σημειώθηκε στο Εφετείο Αθηνών, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, το πρωί της Δευτέρας (12/10), καθώς συγκεντρώθηκαν, τελικά, οπαδοί της ναζιστικής – και εγκληματικής, με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης – οργάνωσης και του Γιάννη Λαγού. Παρότι απαγορεύτηκε η συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες. Εκεί υπήρχαν και μέλη του ΠΑΜΕ. Τελικά, έγιναν προσαγωγές οπαδών του Λαγού, ενώ η Λεωφόρος Αλεξάνδρας έκλεισε. Νωρίτερα, αποθεώθηκε η Μάγδα Φύσσα