Το γεωτρύπανο Κανουνί έστειλε σε απόσταση αναπνοής μολις 28 νμ νότια από το Καστελόριζο ο Ερντογάν.
Το πλοίο απέπλευσε στις 20.00 το βράδυ και στις 10:20 ηταν στο Καστελόριζο σε μία ακόμα ενέργεια που επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Αθήνας πως ψάχνεται για θερμό επεισόδιο.
Στην Αθήνα αναλυτές βλέπουν προσπάθεια για την δημιουργία τετελεσμένων με την αμφισβήτηση του διακαιώματος της Ελλάδας στα 12 νμ.
Προκλητική πορεία από τις περιοχές που είχε κινηθεί το Oruc Reis και πιθανότητα προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων με το KANUNI
Η πορεία του Κανουνί νότια του καστελόριζου, η επιλογή να περάσει μέσαα από τυο Αιγαίο και όχι από τις ακτές της Τουρκίας στο ταξίδι του από το το λιμάνι της Μερσίνης προς το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης ίσως να σημαίνει πως ο Ερντογάν θα κάνει και προσπάθεια γεώτρησης ενδεχόμενο που η Αθήνα εξετάζει και ετοιμάζει την απάντησή της.
Οι Τούρκοι επομένουν πώς είναι σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες
Την ίδια ώρα το Oruc Reis που έφτασε στα 55 μλίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου εξακολουθεί το ταξίδι του με τις εφημερίδες στην Τουρκία να επιμένουν πως έχει απλώσει καλώδια, κάνει έρευνες και ήδη στέλνει δεδομένα στην Τουρκία.
Πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας, μια φρεγατα και 4 κορβέτες συνοδεύουν διαρκώς το Oruc Reis στον πλου του στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που η Αθήνα λέει πως σημαίνει ότι με τις εν λειτουργία μηχανές τους δυσκολεύουν τα ηχοβολιστικά να κάνουν οποιαδήπουτε έρευνα. Για το θέμα η Ελλάδα και πάλι θα ενημερώσει την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις νέες προκλήσεις.
Στο θέμα θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων πήρε και η πρεσβεία της Ρωσίας. «Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.»
Παράλληλα to diκο τους μήνυμα στην Τουρλκία έστειλαν και οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας με τουιτ την κοινή εκπάιδευση που εχουν στην Ανατολική Μεσόγειο τα πλοία τους με πολεμικά πλοία της Γαλλιας.