Προβληματίζει ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν και τα παιχίδια που παίζει. Τα δύο τουρκικά πλοία συνεχίζουν τον πλου τους στην περιοχή.
Το πλωτό γεωτρύπανο «Κanuni» βρίσκεται δυτικά της Ικαρίας. Το Oruc Reis στα 25 ν.μ. νότια του Καστελόριζου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου του MEGA στο Καστελόριζο Μαρίνου Γκασιάμη το βράδυ έφθασε μέχρι και τα 20 ν.μ. Στη συνέχεια ανέστρεψε την πορεία του και πλέον κατευθύνεται νοτιοδυτικά απομακρυνόμενο από το ακριτικό νησί.
Προβληματισμός επικρατεί στο μεταξύ από ό,τι φαίνεται στο τουρκικό γενικό επιτελείο Άμυνας καθώς… ψάχνουν εναγωνίως τα ελληνικά υποβρύχια.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσιευματα του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία οι Τούρκοι κατάφεραν να εντοπίσουν κάποια από αυτά. Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για τουρκική προπαγάνδα.
Σχολιάζοντας το θέμα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο αντιστράτηγος ε.α. – πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ Γιάννης Μπαλτζώης είπε πως οι Τούρκοι δεν έχουν βρει τα υποβρύχια ούτε θα τα βρουν ποτέ, όλες αυτές οι ειδήσεις εντάσσονται στο παιχνίδι των fake news. Εξήγησε δε γιατί θεωρούνται τα καλύτερα μη συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο.
Αντιθέτως οι ελληνικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τα έξι υποβρύχια που είχε στείλει η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Μπαλτζώης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να πάει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια κάτι πάντως που «δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Ρώσοι».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος σχολίασε πως τα χωρικά μας ύδατα είναι στα έξι μίλια συτή τη στιγμή. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και για να αλλάξει χρειάζεται πολύ προσεκτικές κινήσεις.
Ανέλυσε δε ποιες κινήσεις προεργασίας θα έπρεπε να προηγηθούν κατά την άποψη του σε επίπεδο διεθνών συνεργασιών και διπλωματίας προτού η Ελλάδα προχωρούσε ενδεχομένως σε τέτοια κίνηση.
Επέστησε πάντως την προσοχή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κλείσιμο πολλών στενών που υπάρχουν στο Αιγαίο σε περίπτωση αύξησης των χωρικών υδάτων. Όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί το Αιγαίο σε μια πελώρια περιοχή «διεθνών στενών», ένας νέος όρος που φέρνει η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, όπου θα έχει οποιοσδήποτε το δικαίωμα να περνά. Θα μπορούν να περνούν υποβρύχια και να πετούν αεροπλάνα χωρίς άδεια όλο το 24 ωρο. Χρειάζεται συνεπώς προσοχή «για να μην γίνει το Αιγαίο κόσκινο» όπως είπε χαρακτηριστικά. Όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο σωστού σχεδιασμού και όχι ως τρέχουσα «απάντηση» στις κινήσεις των Τούρκων.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κυρώσεις και το περιθώριο μιας εβδομάδας που δόθηκε στην Τουρκία, είπε πως τώρα πλέον το κλίμα έχει αλλάξει στους κόλπους της ΕΕ και κανείς δεν μιλά υπέρ της Τουρκίας.
Αναφορικά με τους στόχους του Ερντογάν, εκτίμησε ότι εκείνο που θέλει ο τούρκος πρόεδρος είναι να κατοχυρώσει την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατι που απετράπη κατά τον κ. Συρίγο τόσο στην προηγούμενη κρίση Αυγούστου-Σεπτεμβρίου όσο και τώρα.
Σχετικά με τις κυρώσεις ο κ. Μπαλτζώης σχολίασε πως ο δυτικός κόσμος δεν θέλει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας για να μην βρει «έδαφος» η Κίνα. Ενώ πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου.
Τέλος όπως είπε ο κ. Συρίγος, ο Ερντογάν μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα επιδιώκει θερμό επεισόδιο με ένα «λάθος από την άλλη πλευρά» και για αυτό χρειάζεται προσοχή. Αλλά και μετά τις αμερικανικές εκλογές, στο διάστημα από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν περνά σε άλλη φάση και θα περάσουμε σε δύσκολη κατάσταση.