Με την Άγκυρα να ωθεί τα πράγματα στα άκρα, η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Nίκο Δένδια, να στέλνει άμεσα επιστολές στους ομολόγους του στην Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Σε ένα διπλωματικό ντεμαράζ σε όλα τα μέτωπα έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να «πονέσει» την Άγκυρα σε όλους τους τομείς. Η πίεση για την επιβολή κυρώσεων στον Ερντογάν είναι συνεχής και τώρα η Αθήνα ζητά εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς την Τουρκία.
Ο Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολές προς τους ομολόγους του σε Βερολίνο, Μαδρίτη και Ρώμη ζητώντας την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, καθώς τον χρησιμοποιεί για επιθετικές ενέργειες εναντίων ευρωπαϊκών κρατών.
Η στρατιωτική συνεργασία της Γερμανίας με την Τουρκία αγγίζει τα 345 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των υποβρυχίων κλάσης 214, ενώ υπάρχει συνεχής υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και πυρομαχικά για τις τουρκικές φρεγάτες ΜΕΚΟ και τα γερμανικής προέλευσης άρματα Λέοπαρντ που διαθέτει η Τουρκία.
Οι Ιταλικές εταιρίες συμμετέχουν σε πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας. Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών ΑΤR, 72 ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ η Ρώμη παράγει και εξάγει τα οπλικά συστήματα του ιταλικής σχεδίασης αλλά τουρκικής παραγωγής επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 ΑΤΑΚ.
Οι Ισπανοί «πούλησαν» το σχέδιο του ελικοπτεροφώρου τους «Χουάν Κάρλος» στην Τουρκία, η οποία τώρα με τη συνδρομή τους κατασκευάζει το δικό της ελικοπτεροφώρο «Αναντολού» ενώ παράλληλα τρέχουν και μικρότερα εξοπλιστικά προγράμματα για μεταγωγικά αεροσκάφη και πυρομαχικά.
Stop στην τελωνιακή ένωση
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας που εάν γίνει δεκτή θα αποτελέσει άλλο ένα σφοδρό χτύπημα στην τουρκική οικονομία.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα», ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ. Η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση».