Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έχουν καταστρέψει σε επικίνδυνο βαθμό τον φυσικό πλούτο της Ευρώπης.
Ειδικότερα, η φύση βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, που δημοσιεύτηκε χθες.
Η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, η υπερεκμετάλλευση των δασών, η αστική εξάπλωση και η ρύπανση είναι οι κορυφαίες πιέσεις που ευθύνονται για τη δραστική μείωση της βιοποικιλότητας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απειλώντας την επιβίωση χιλιάδων ειδών ζώων και οικοτόπων.
Ως αποτέλεσμα, σημαντικές υπηρεσίες που παρέχει η φύση όπως η επικονίαση, η ρύθμιση του κλίματος, η αντιπλημμυρική προστασία, η γονιμότητα του εδάφους καθώς και η παραγωγή τροφίμων, έχουν διαταραχθεί σε βαθμό που απειλείται η ίδια η επιβίωση του ανθρώπου.
Αρκετά είδη πτηνών βρίσκονται σε κίνδυνο και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Μόλις το 5% των πληθυσμών τους είναι σε καλή κατάσταση ενώ το 15% των βιοτόπων διατηρούνται επαρκώς.
Σύμφωνα με ειδικούς, απαιτείται, χωρίς καθυστέρηση, η εφαρμογή της νέας Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και η κατάρτιση ενός ανανεωμένου Σχεδίου Δράσης για τη Ελλάδα.