Ήταν Απρίλιος του 2009 επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή όταν η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ η οποία όμως στη συνέχεια ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας.
Οι δύο χώρες, μετά από συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Γκεντ Τσεκάι, δεσμεύονται να προσφύγουν στη Χάγη για την επίλυση του ζητήματος της χάραξης των θαλασσίων ζωνών και να εφαρμόσουν την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, είχε προαναγγείλει ότι επίκειται νέα συμφωνία.
Ο κ. Ράμα είχε πει χαρακτηριστικά: « Σε λίγες εβδομάδες θα υποδεχτώ τον υπουργό εξωτερικών στην Αλβανία για να συζητήσουμε για το θέμα αυτό και αμέσως μετά ελπίζω να υποδεχτώ και τον Έλληνα πρωθυπουργό…Ήταν ένα θέμα από το 2009 το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Μπορούμε να το λύσουμε».
Οι δυο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την σύνταξη ενός συνυποσχετικού, το οποίο θα προσδιορίζει το ακριβές θέμα επί του οποίου θα κληθεί να αποφασίσει το Διεθνές δικαστήριο.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη υπέρ της Ελλάδας, καθώς η Αλβανία συμφωνεί στην επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος 11 χρόνια μετά την ακυρωμένη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ήταν εκείνος ο οποίος προσέφυγε στο Συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας για να προσβάλει τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Άγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας για την προσφυγή στη Χάγη, ωστόσο διεθνολόγοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 – 2 χρόνια για να φτάσει στο δικαστήριο η υπόθεση.
Με τη συμφωνία αυτή για την επίλυση της χάραξης των θαλάσσιών ζωνών με την Αλβανία, η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στην Τουρκία, ότι ενεργεί με βάσει το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα, ενώ εξασφαλίζεται ένα τετελεσμένο με την Αλβανία.