Ως «πόλεμο ψυχολογικών επιχειρήσεων με σκοπό τη φθορά της ελληνικής πλευράς» χαρακτήρισε τις τουρκικές δράσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α., η τρέχουσα κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1974, ενώ όπως είπε, η στόχευση της Άγκυρας είναι διττή.
«Η Τουρκία επιδιώκει να μας φέρει μεταξύ δύο άσχημων εξελίξεων: Είτε ενόψει ενός πολέμου, που και η ίδια η Τουρκία δεν επιθυμεί, είτε εμπρός ενός συμβιβασμού, που θα είναι επιζήμιος για τα εθνικά μας συμφέροντα».
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενέργεια που αποκάλεσε «πολεμική εισβολή και κατοχή εδάφους».
Ως εκ τούτου, ο αντιστράτηγος, υποστήριξε, πως εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης, όπως επιδιώκει η γείτονα, μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο, «προσχεδιασμένο» από πλευράς Άγκυρας.
Σε ότι αφορά στο ζήτημα της επέκτασης των 12 μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο, επισήμανε πως θα ήταν «κίνηση ρίσκου» να γίνει αυτό το διάστημα.
Τι «βλέπουν» στο υπουργείο Άμυνας
Στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφου του militaire.gr, Πάρι Καρβουνόπουλο, εκτιμούν ότι η Τουρκία ψάχνει το επεισόδιο.
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα μας οδηγήσει σε μια αυτονόητη αντίδραση. Όπως αν εισέλθει κάποιο τουρκικό πλοίο στα 5,9 ναυτικά μίλια» σημείωσε.
Αντι-NAVTEX
Χθες, η Τουρκία εξέδωσε δύο αντι-Navtex για τις περιοχές Λήμνου, Σαμοθράκη και Άγιου Ευστράτιου.
Έτσι, η Άγκυρα, επιχειρεί να διατρανώσει εκ νέου τον ισχυρισμό της για την «ανάγκη» να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Σημειώνεται πως η NΑVTEX του Oruc Reis λήγει στις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας, κ. Ντονμέζ, υπογράμμισε πως οι δράσεις του ερευνητικού θα συνεχιστούν για δύο μήνες. Άρα, είτε θα παραταθεί η νυν NAVTEX είτε θα εκδοθεί νέα.