Σοκ και έντονο προβληματισμό προκάλεσε η «έκρηξη» με τα 667 νέα κρούσματα. Στο επίκεντρο και πάλι Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που κινδυνεύουν με lockdown, μεταξύ αυτών Καστοριά, Σέρρες και Πέλλα. Ένας στους δύο νοσούντες στη Θεσσαλονίκη είναι από 16 έως 39 ετών, ενώ και στην Αθήνα ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη. To υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στοχευμένα μέτρα επεξεργάζονται από την κυβέρνηση στις περιοχές όπου έχει σημάνει συναγερμός ενώ στο «τραπέζι», όπως αναφέρουν σε αναλυτικό ρεπορτάζ «ΤΑ ΝΕΑ», βρίσκεται ακόμα και η νυχτερινή καραντίνα.
Τίποτα δεν φαίνεται να είναι ικανό να ανακόψει την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, που εξαπλώνεται επιθετικά σε όλη τη χώρα, με τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων να εκτινάσσεται σε ένα μόλις 24ωρο στις 667!
Όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ», εάν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν πάνω από τα 600, η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή παριζιάνικου μοντέλου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις επιβαρυμένες περιοχές, για να σπάσει η αλυσίδα υπερμετάδοσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νέοι είναι εκείνοι που κρατούν το τιμόνι του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Αν και δεν νοσούν βαριά, οι νέοι μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθή άτομα.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα: μέση ηλικία των κρουσμάτων στην Αττική είναι τα 33 έτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 30.
Αρνητική πρωταθλήτρια παραμένει η Αττική με 225 νέες μολύνσεις, με την προσοχή των ειδικών ωστόσο να στρέφεται το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 125 νέα κρούσματα.
Νέες μολύνσεις εντοπίζονται πλέον σε 37 περιφερειακές ενότητες, με τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα να αγγίζουν τα 5.112. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα Ιωάννινα με 263 ενεργά περιστατικά και η Καστοριά με 124.
Στις 5 το απόγευμα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει για να εξετάσει όλα τα νέα επιδημιολογικά και υγειονομικά δεδομένα προκειμένου να εισηγηθεί αλλαγές όπου χρειάζεται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.