Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα και ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης, για τον νέο πρωχευτικό κώδικα και τι αυτός προβλέπει.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση δεν υπάρχει πλέον η έννοια της δικαστικής προστασίας όπως υπήρχε στο παρελθόν με τον νόμο Κατσέλη. Τώρα η προστασία της πρώτης κατοικίας διασφαλίζεται με άλλους τρόπους, όπως με τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού όπου γίνεται αποπληρωμή του χρέους σε διάστημα 20 ετών.
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά διευκολύνοντας τόσο τους οφειλέτες όσο και τις τράπεζες, υποστήριξε.
Εξήγησε πως σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας, επέρχεται η πρώχευση, η απαλλαγή, δηλαδή, των οφειλών και η απώλεια της περιουσίας.
Τότε, ο πτωχεύσας μπορεί να μισθώσει την οικία που έχασε για 12 χρόνια με επιδότηση ενοικίου και μπορεί να ανακτήσει το σπίτι του μετά το πέρας της δωδεκαετίας, με επαναγορά από τον ιδιωτικό φορέα, στον οποίο έχει περιέλθει.
Από την πλευρά της η κυρία Νούκα, θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι παράλογο, καθώς ο οφειλέτης – ιδιοκτήτης – πτωχεύσας, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επανακτήσει την οικία του έπειτα από΄12 χρόνια μίσθωσης.
«Το νομοθέτημα σε αυτό το τμήμα είναι πολύ καλό γιατί δίνει σε όλους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, ωστόσο προβλέπεται η διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να κάνει ρύθμιση», είπε για τις τράπεζες και κατήγγειλε τα funds, τα οποία για να κάνουν ρύθμιση ζητούν προκαταβολές. «Να υπάρχει υποχρεωτικότητα για τα funds», δήλωσε.
Όλες οι ρυθμίσεις προβλέπονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, υποστήριξε ο κ. Κουρμούσης και πρόσθεσε πως ο νόμος μπορεί να θέσει μόνο κάποιους κανόνες.
«Οι νόμοι είναι σε εναρμόνιση των ευρωπαϊκών οδηγιών», είπε χαρακτηριστικά.