Οι αγρότες βρίσκονται στη δίνη της κλιματικής αλλαγής, με τα ακραία και συχνά πλέον καιρικά φαινόμενα να καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους.
Το γεγονός αυτό προκαλεί το πλεόνασμα ή την έλλειψη νερού στη γεωργία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ποσοτική και ποιοτική παραγωγή των προϊόντων.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις αυτές πρέπει να ληφθούν βασικά μέτρα προσαρμοστικότητας στις μετεωρολογικές συνθήκες.
Ήδη, τα ισχυρά κύματα ζέστης που πλήττουν όλο και πιο συχνά τη χώρα μας, έχουν μειώσει τη διαθεσιμότητα του νερού σημαντικά, όπλο για τους αγρότες που βλέπουν τις σοδειές τους να πεθαίνουν το καλοκαίρι.
Σχετικά με τις επιπτώσεις στη γεωργία, η διάρκεια της ξηρασίας θα αυξηθεί στις 10-20 ημέρες, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις 15 ημέρες, οι «καυτές» μέρες σε 15 και οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις κατά 15%. Αντίθετα οι χειμερινές βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 15%
Με την κλιματική αλλαγή να καλπάζει, οι αγρότες θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να σώσουν τις καλλιέργειές τους και τα εισοδήματά τους. Η προσαρμογή των ημερομηνιών σποράς ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις είναι ένα βασικό πρώτο βήμα. Επιπλέον η εξοικονόμηση νερού και η αποθήκευση του βρόχινου, θεωρούνται αποδοτικές λύσεις.