Καθολικά lockdown επιβάλλονται πλέον -όχι σε πόλεις της Ευρώπης- αλλά σε ολόκληρες χώρες, ενώ τα νοσοκομεία άγγιξαν πλέον τα όριά τους.
Σε τρία εκατομμύρια εκτίμησε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, όμως απέφυγε να αναγγείλει νέα μέτρα.
Ήδη 7 εκατομμύρια Ισπανοί ζουν υπό αυστηρούς περιορισμούς με την περιοχή της Ναβάρα να είναι η πρώτη στην οποία επιβάλλεται καθολικό λόκνταουν.
Οι νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για πολύ, το προσωπικό θα εξαντληθεί, θα χρειαστούν αναρρωτική άδεια, άλλοι λόγω καραντίνας ή μόλυνσης από τον κορωνοϊό» ανέφερε διευθυντής νοσοκομείου.
Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας για σχεδόν 46 εκατομμύρια Γάλλους έφεραν τα περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα κορωνοϊου που καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο.
Το μέτρο θα ισχύσει για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Στο Παρίσι πολλά νοσοκομεία έχουν υπερκαλύψει τις δυνατότητες τους.
«Όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες, 50% από ασθενείς με κορωνοϊό και 50% από άλλους ασθενείς» σημείωσε ο επικεφαλής ΜΕΘ νοσοκομείου του Παρισίου.
Στην Ιταλία, σε Μιλάνο, Ρώμη και Καλαβρία επανήλθε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθώς καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο περισσότερες από 16.000 νέες μολύνσεις.
Τα νοσοκομεία της χώρας πιέζονται ήδη ενώ στο Μιλάνο θα επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο COVID, που είχε κατασκευασθεί σε χρόνο ρεκόρ την περασμένη άνοιξη.