Για τις ποινές που αναμένεται να εκτίσουν οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου.
Αναφερόμενος στην ποινή κάθειρξης 13 ετών του Ν. Μιχαλολιάκου υπογράμμισε ότι ισχύει ένα πολύπλοκο σύστημα επιμέτρησης της ποινής το οποίο σχετίζεται με το αν κάποιος θα εκτίσει ημερομίσθια και αν μετά από κάποιο χρόνο έκτισης της ποινής μπορεί να οδηγηθεί στις αγροτικές φυλακές. Σε αυτήν την περίπτωση η πραγματική έκτιση της ποινής μπορεί να βρεθεί κοντά στα 4,5 με 5 χρόνια.
Επίσης προσμετράται ο χρόνος προφυλάκισης των καταδικασθέντων, οπότε πάμε σε ακόμη μικρότερη πραγματική έκτιση ποινής, σημείωσε ο ίδιος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής που τους έχουν επιβληθεί μικρότερες ποινές, 6 – 7 ετών. Όπως είπε αν η πραγματική έκτιση της ποινής θα βρισκόταν περίπου στα 2,5 με τρία χρόνια, και από αυτό αφαιρεθεί ο χρόνος του 18μηνου, τότε καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος που απομένει για να εκτίσουν κλειστή ποινή μέσα στη φυλακή, είναι πολύ μικρός. Εκτίμησε δε ότι για κάποιους από τους καταδικασθέντες, η ώρα του Εφετείου θα είναι «άνευ αντικειμένου» αφού θα έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους.
Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση του Γιάννη Λαγού και την άρση της ασυλίας του στην Ευρωβουλή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΠΟΕΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος σχετικά με τον Χρήστο Παππά που παραμένει άφαντος, είπε πως η Αστυνομία είναι εκτελεστικό όργανο της Πολιτείας και συνεπώς για να κάνει συλλήψεις ή παρακολουθήσεις πρέπει να έχει ρητή εισαγγελική παραγγελία.
«Η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει συλλήψεις μετά από μια καταδικαστική απόφαση, αν μέσα σε αυτήν την απόφαση δεν υπάρχει η εντολή από τη δικαστική εξουσία να συλληφθούν και να κρατηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε αναφερόμενος στο διάστημα που μεσολάβησε από την καταδικαστική απόφαση μέχρι την απόφαση της δικαιοσύνης για τις αναστολές.
«Ενδεχομένως να υπήρξε κάποια επιτήρηση, αυτό δεν το ξέρω» συμπλήρωσε ο ίδιος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να εξαφανιστεί, είπε, αφού δεν υπήρχε εντολή παρακολούθησης.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι διάταξη παρακολούθησης από εισαγγελέα δεν μπορεί να εκδοθεί.