Σε περιδίνηση οι φούρνοι Βενέτη, μετά την απόφαση της διοίκησης να κλείσει αρχικά 5 καταστήματα και να αφήσει στο δρόμο σε πρώτη φάση 50-65 εργαζόμενους.
Σε μια κίνηση προκλητικής αναλγησίας εν μέσω κρίσης, που θα αφήσει δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο, προχωρά η πασίγνωστη αλυσίδα φούρνων Βενέτης. Ο ιδιοκτήτης των γνωστών φούρνων, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ανακοίνωσε ότι κλείνουν πέντε καταστήματα ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί και με πολλά άλλα σε όλη την Ελλάδα.
Επιλέγοντας τη λογική «μόνος στα κέρδη, μαζί στις ζημιές», ο επιχειρηματίας βάζει λουκέτα και προκαλεί ανησυχία σε εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους.
Επικαλούμενος την οικονομική κρίση, τον κορονοϊό αλλά και ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που τα μισθώνουν στους φούρνους «Βενέτη», ο κ. Μονεμβασιώτης επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της εταιρείας του και της δικής του διοίκησης.
Πέντε καταστήματα της εταιρείας «Βενέτη» στην Αττική βάζουν λουκέτο τις επόμενες μέρες, αφού όπως έγινε γνωστό, κρίθηκε ασύμφορο να συνεχίσουν με τις παρούσες συνθήκες
Οι τζίροι και στα 110 καταστήματα έχουν μειωθεί δραματικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η μείωση φτάνει ακόμα και το 80%…
Οι χρυσές εποχές και η μεγάλη πτώση
Η ιστορία των φούρνων ξεκινά το 1968 όταν ανοίγει στη Νέα Ερυθραία το πρώτο κατάστημα. Το 1972 αναλαμβάνει τα ηνία ο Χαράλαμπος Βενέτης και τρία χρόνια μετά ο φούρνος Βενέτη μετακομίζει στην Τατοϊου και γίνεται σημείο αναφοράς για όλη την Αττική. Το 1994 η εταιρεία αρχίζει να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του frachise και τα καταστήματα πολλαπλασιάζονται…
Στις αρχές του 21ου αιώνα η εταιρεία ζει τη χρυσή εποχή της, με επεκτάσεις και νέα καταστήματα που προκαλούν συζητήσεις.
Από το 2010 οι Φούρνοι Βενέτη εκτός από ψωμί, πωλούν καφέ, επώνυμα γλυκά και φαγητά ημέρας που κερδίζουν γρήγορα καταναλωτές.
Όπως ομολόγησε ο κ. Μονεμβασιώτης «δεν θα κάψει άλλο λίπος» και δεν απέκλεισε να υπάρξουν επιπλέον λουκέτα ή και η εταιρεία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον κορονοϊό, λες και μόνον η δική του εταιρεία αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. «Όλοι οι εργαζόμενοι είναι 1.750, σίγουρα κάποιοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. 50 έως 65 άτομα από τα πέντε καταστήματα θα μέινουν χωρίς δουλειά», παραδέχθηκε μιλώντας στο MEGA.
Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του Απόλλωνα Σμύρνης, αποφασίζει να μη βάλει το χέρι στην τσέπη και να στηρίξει την επιχείρηση εν μέσω της κρίσης, κι επιλέγει την εύκολη λύση του λουκέτου που και ανέργους αφήνει πίσω του και ανησυχία προκαλεί ευρύτερα στην αγορά και την οικονομία.
Απορία γεννά πάντως το γεγονός ότι κάποιοι επικαλούνται πτώση του τζίρου στο ψωμί καθώς πρόκειται για προϊόν που πάντα έχει ζήτηση και για του λόγου το αληθές ανοίγουν συνεχώς φούρνοι σε όλη την Ελλάδα.
Ενδεχομένως, λανθασμένες επιλογές της «Βενέτης» και κυρίως συμφωνίες για υψηλά ενοίκια σε άλλες εποχές, οδήγησαν την κατάσταση σε αδιέξοδο.