Την ώρα που η χώρα φλέγεται στη μάχη με τον κορωνοϊό, με το ένα σοκ από τα κρούσματα να διαδέχεται το άλλο, τα νέα μέτρα κλειδώνουν και ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό, το ΕΣΥ μετρά δυνάμεις και αντοχές, με επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους να ανησυχούν για το ομιχλώδες τοπίο που έχει διαμορφωθεί…
Πρωταρχικός στόχος παραμένει η αποφυγή ενός γενικού lockdown όπως εκείνο που ζήσαμε την περασμένη Άνοιξη, όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα και τις θέσεις στις εντατικές.
Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη μπαίνουν και επισήμως από αύριο στο κόκκινο, τέταρτο επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Στις κόκκινες περιοχές δημόσιο και ιδιωτικός τομέας θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Το λιανεμπόριο με ένα άτομο ανά 10 τ.μ., κάτι που αναμένεται να ισχύσει για κρεοπωλεία, φούρνους, ιχθυοπωλεία αλλά και σούπερ μάρκετ.
Στις λαϊκές θα βρίσκεται το 50% των πωλητών, τα κομμωτήρια θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και μόνο με ραντεβού, ενώ μέσα στις εκκλησίες θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Σε αναστολή λειτουργίας μπαίνει η δικαιοσύνη, τα γυμναστήρια, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Η εστίαση και τα ΜΜΜ είναι τα δύο σημεία που ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους περισσότερο. Προτείνουν μέτρα εκ των οποίων το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα ενώ εξετάζεται ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό. Για τα ΜΜΜ αναμένεται να προταθεί η τηλεργασία σε μεγάλο ποσοστό, ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στα λεωφορεία και το μετρό.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και τα πρόστιμα για εκείνους που επιμένουν να μην τηρούν τα μέτρα πέφτουν βροχή. Μόνο χθες στην Αττική, σε 19.986 ελέγχους, διαπιστώθηκαν 438 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, 91 για παραβιάσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και μία για παράβαση ωραρίου σε κατάστημα.
Tα βλέμματα βρίσκονται διαρκώς στραμμένα και στην εστίαση που ψυχορραγεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον περασμένο Αύγουστο η πτώση του τζίρου άγγιξε συνολικά το 60%, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 500.000.000.
Ήδη 50.000 επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, με 300.000 εργαζόμενους να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε οικονομική στήριξη εκείνων που πλήττονται και στήριξε για ακόμα μία φορά τον Σωτήρη Τσιόδρα…
Ήδη μέσα στην εβδομάδα έχει καταβληθεί το επίπεδο των 534 ευρώ, που καταβλήθηκε αναλογικά σε όσους βρέθηκαν σε αναστολή τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση μισθού σε εκείνους που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 7.315 δικαιούχους.
Η μάχη με τον κορωνοϊό κορυφώνεται με την ανησυχία να εναλάσσεται με τον προβληματισμό στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Ποια είναι τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
- Υποχρεωτική θα γίνει η χρήση της μάσκας σε ολόκληρη τη χώρα ανεξαρτήτως «χρώματος» από το Σάββατο
- Δύο σενάρια εξετάζονται για την εστίαση. Το πρώτο προβλέπει κλείσιμο στις 21:00. Το δεύτερο θέλει χρήση μάσκας και από καθήμενους. Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται επιπλέον κλείσιμο μουσικής και τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομών μετά τις 21:00 (μετακίνηση με βεβαίωση εργοδότη)