Ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας που κάνει τη μελέτη των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην συμπρωτεύουσα.
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα εξακολουθεί να να παρουσιάζει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο με τους ιθύνοντες να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.
Σε δεκαπλάσιες τιμές υπολογίζεται από το ΑΠΘ η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, από την 12η Οκτωβρίου 2020, όταν ξεκίνησε να αποτυπώνεται στις μετρήσεις μία δραματικά επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα για την πόλη.
«Η Θεσσαλονίκη έχει σοβαρό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας που κάνει τη μελέτη των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης,
«Για τον λόγο αυτό κρίνω ως πολύ σημαντικές τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα. Στις 12/10 η Θεσσαλονίκη ήταν στο απυρόβλητο. Στις 21/10 η ομάδα μας ανακοίνωσε αύξηση 500% σε σχέση με την 12/10. Σταδιακά είχαμε έκρηξη των κρουσμάτων. Στις 27/10 η τελευταία μας μέτρηση έδειξε ότι είμαστε πέντε φορές πάνω από την 21η Οκτωβρίου», εξήγησε.
«Οι μέσες τιμές των δύο εβδομάδων των μετρήσεών μας είναι ταυτόσημες με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Άρα τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αν δεν παίρναμε τα μέτρα και αν δεν ακολουθούσαμε τις οδηγίες σε 15 μέρες από τώρα θα είχαμε 10 φορές πάνω επιβεβαιωμένα κρούσματα», ανέφερε σε έντονο ύφος.
«Είμαστε οριακά και πολύ σωστά η πολιτεία πήρε τα μέτρα. Είναι όμως και θέμα συνείδησης του καθενός μας. Συνειδητά να ακολουθήσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον λόγο που υπήρξε τόσο ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, σημείωσε: «προφανώς δεν ακολουθήσαμε συνειδητά τα μέτρα, κάποιες ηλικιακές ομάδες θεώρησαν τον εαυτό τους άτρωτο».
Ενώ αναφορικά στα ενεργά κρούσματα ο κ. Παπαϊωάνου υπογράμμισε: «είναι τουλάχιστον 5-10 φορές πάνω από ό,τι υπάρχει σήμερα. Τα ασυμπτωματικά μπορεί να είναι 4-5.000».