Μεγάλη σεισμική ακολουθία αναμένουν οι σεισμολόγοι.
Ανήσυχοι, αλλά με ψυχραιμία, παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την μετασεισμική ακολουθία. Θεωρούν ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ που είχε ως επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου αλλά έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και στις ακτές της Τουρκίας, ήταν ο κύριος σεισμός.
«Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και αυτό με προβληματίζει γιατί θα έχουμε σίγουρα μια πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πολύ μεγάλους μετασεισμούς», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.
«Μιλάμε για ένα σεισμό ο οποίος είναι της τάξης του 7, ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο. Όμως πρακτικός αδύνατο ένας σεισμός της τάξης του 7 να μην έχει μια πλούσια ακολουθία με σημαντικούς μετασεισμούς οι οποίοι μπορεί να φτάνουν του μεγέθους του 6», λέει ο Κώστας Παπαζάχος, σεισμολόγος.
Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν πως δεν τους εξέπληξε ο σεισμός, καθώς το ρήγμα από τον οποίο προήλθε είναι γνωστό και έχει δώσει ξανά μεγάλους σεισμούς.
«Δεν είναι απαραίτητο όλοι οι ισχυροί σεισμοί να έχουν την ίδια ακολουθία. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πιο καθαρό μετά από μια – δυο ημέρες», σημείωσε ο Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ
Παράλληλα, τονίζουν πως οι ζημιές που περιορίστηκαν ουσιαστικά σε παλιά κτίσματα δείχνει ότι τα κτίρια στη Σάμο τα έσωσε η αντισεισμική θωράκιση τους.
«Η προσοχή μας όμως θα πρέπει να σταθεί ουσιαστικά στους μετασεισμούς που μπορεί να έχουμε ένα μετασεισμό της τάξεως 6-6.2 ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κάποιες επιπλέον ζημιές σε κτήρια που ήδη έχουν υποστεί ζημιές», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Λόγω των μετασεισμών που καταγράφονται ζητούν από τους κατοίκους να αποφύγουν να εισέλθουν σε σπίτια στα οποία έχουν προκληθεί ζημιές ή να περάσουν έξω από κτίρια που έχουν υπάρξει καταρρεύσεις τμημάτων τους.