Τις πληγές τους μετρούν, μετά τον σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι κάτοικοι τόσο στη Σάμο όσο και στην Σμύρνη.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η κανονικότητα στη Σάμο.
«Υπάρχουν ανοιχτές πληγές σε υποδομές και σε κτίρια. Έχουμε να κάνουμε με αποκοπή του οδικού δικτύου σε αρκετές θέσεις από μεγάλες κατολισθήσεις».
Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις κατοικίες που έχουν υποστεί καταστροφές, «οι οποίες περίπου ανέρχονται σε 250», ωστόσο τα προβλήματα διορθώνονται και «όλα θα πάνε καλά».
Αναφερόμενος στους μετασεισμούς, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι είναι φυσικό οι κάτοικοι να ανησυχούν καθώς έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί.
«Έχουμε μια δραστηριότητα αρκετά σημαντική, γεγονός που σημαίνει ότι εκτονώνονται οι σεισμικές δυνάμεις στην περιοχή. Θα είναι ένα μακρύ χρονικό διάστημα που θα έχουμε συνεχείς δονήσεις, οι οποίες όσο θα περνάει ο καιρός θα μειώνεται ο αριθμός και θα είναι και μικρότερες σε μέγεθος».
Ο καθηγητής επισήμανε ότι ένας μετασεισμός της τάξης των 5,6 – 5,8 Ρίχτερ είναι φυσιολογικός για τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.
«Δε θα έχει επιπτώσεις στα κτίρια που έμεινα ανέπαφα».
Από την άλλη πλευρά, στην Σμύρνη, δραματικές είναι οι εικόνες που έρχονται, με τις ώρες που περνούν να μεγαλώνουν τις λίστες των θυμάτων.
Οι σεισμολόγοι στη γειτονική χώρα δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι, αφού δεν έχει έρθει ένας μεγάλος μετασεισμός ο οποίος και αναμένεται, ενώ τονίζουν ότι πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές που δε φαίνονται και στην περίπτωση ενός μεγάλου μετασεισμού υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν.
Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι κτίρια που έχουν καταρρεύσει είχαν κριθεί ακατάλληλα και μη κατοικήσιμα.
Οι νεκροί από τον φονικό σεισμό είναι μέχρι στιγμής 49, με τις πληροφορίες ωστόσο να κάνουν λόγο για αύξηση τις επόμενες ώρες.