Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον Νοέμβριο να παίρνει τη σκυτάλη από τον «χειρότερο» -μέχρι στιγμής- μήνα στη μάχη της χώρας με τον φονικό ιό.
Ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε με περίπου 20.000 κρούσματα, δηλαδή τα μισά από τα κρούσματα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας.
Χθες, παρότι Κυριακή, μέρα κατά την οποία συνήθως τα κρούσματα είναι μειωμένα, λόγω υπολειτουργίας των ερευνητικών κέντρων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον τρίτο χειρότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, με 1.678 νέες περιπτώσεις.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έσπασε το «φράγμα» των 40.000, χωρίς να λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κάνοντας λόγο ακόμα και για 4.000 κρούσματα ημερησίως.
Για να αποφευχθούν τα παραπάνω εφιαλτικά σενάρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει νέα πολύ αυστηρά μέτρα, που παραπέμπουν σε αυτά του Μαρτίου, τη στιγμή που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις επιστρέφουν σε lockdown για να προστατευτούν από το δεύτερο κύμα του φονικού ιού.
Αν και η Ελλάδα, έχει αποφύγει -προς το παρόν- το καθολικό lockdown, τα πάντα θα κριθούν από την επιτυχία ή μη των νέων αυτών μέτρων.
Κάποιες πόλεις ίσως να μην το αποφύγουν. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται να βρίσκεται μια ανάσα από το ολικό lockdown, καθώς η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων στη συμπρωτεύουσα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA οι επόμενες 4 – 5 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και θα κρίνουν το αν η πόλη θα μπει σε γενικευμένο lockdown, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι δυσοίωνες.
Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη, ένα βήμα από το ολικό lockdown
Στη Θεσσαλονίκη, μετά τα 839 κρούσματα του Σαββάτου, και τα 449 της Κυριακής οι νέες μολύνσεις ήταν πολύ υψηλές, σε σχέση και με τον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα να έχει ενεργοποιηθεί ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Σύμφωνα το εν λόγω σχέδιο, που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό. Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μεταβαίνει σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, μετά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 5 το απόγευμα.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ. Ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε μια ύστατη προσπάθεια να καρποφορήσουν οι προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ, εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.