Σε αμφίρροπη αναμέτρηση έχει μετατραπεί η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
«Κλειδί» για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της υπερδύναμης είναι οι 87 εκλέκτορες, οι οποίοι βρίσκονται σε επτά πολιτείες. Πρόκειται για πολιτείες που δεν υπάρχει πρόβλεψη σε ποιον εκ των δύο υποψηφίων θα «κινηθούν».
Κομβικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να παίξει και η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Κι αυτό για δύο λόγους: Αφενός, γιατί μέχρι τώρα έχει καταμετρηθεί χαμηλό ποσοστό από τις επιστολικές ψήφους. Αφετέρου, γιατί σύμφωνα με αναλυτές, μεγάλο ποσοστό των ψήφων αυτών θα είναι προς τον Τζο Μπάιντεν.
Έως τώρα, ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 227 εκλέκτορες έναντι 213 που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πριν από λίγο προστέθηκαν 4 εκλέκτορες από τη Χαβάη και 3 από το Μέιν.
Καθοριστικό ίσως είναι το βραχύ προβάδισμα που πήρε ο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ στο Ουισκόνσιν( 8.000 ψήφοι) , με τον δημοκρατικό υποψήφιο να προηγείται οριακά του ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Τα περιθώρια για να νικήσει ο Μπάιντεν αν διατηρήσει το προβάδισμα στο Ουισκόνσιν, που έχει δέκα εκλέκτορες, είναι μεγαλύτερα σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Κομβικές» πολιτείες
Μεταξύ των πολιτειών που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα βρίσκεται το Μίσιγκαν, το οποίο διαθέτει 16 εκλέκτορες. Μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί το 78% των ψήφων, ενώ στην Τζόρτζια, η οποία διαθέτει 16 εκλέκτορες, έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων.
Εκτιμάται ότι είναι αναγκαίο να κερδίσει ο Μπάιντεν αυτές τις πολιτείες για να πάρει την προεδρία των ΗΠΑ, εφόσον διατηρήσει το προβάδισμα που έχει σε Αριζόνα και Νεβάδα, οι οποίες διαθέτουν 11 και 6 εκλέκτορες αντίστοιχα. Στη Νεβάδα το προβάδισμα Μπάιντεν είναι εύθραυστο ενώ πιο σταθερό είναι στην Αριζόνα.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επικρατεί στην Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες) με μεγάλη διαφορά ψήφων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες).
Αν προστεθεί στους 227 εκλέκτορες του Μπάιντεν και η Αριζόνα, φθάνει αυτή τη στιγμή στους 238 και απέχει 32 εκλέκτορες από την προεδρία. Μια εξίσωση που δεν είναι εύκολο να επιλυθεί και ίσως να υπάρξει απάντηση αύριο.