Με νέα lockdown αλλά χωρίς μακροπρόθεσμα σχέδια για την επόμενη ημέρα, επιχειρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας την ώρα που τα συστήματα υγείας φθάνουν στα όριά τους.
Με νέα lockdown αλλά χωρίς μακροπρόθεσμα σχέδια για την επόμενη ημέρα, επιχειρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας την ώρα που τα συστήματα υγείας φθάνουν στα όριά τους.
Οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 43% σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ από την έναρξη της πανδημίας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού.
BΡΕΤΑΝΙΑ
Βράδυ Τετάρτης στο κέντρο του Λονδίνου, λίγές ώρες πριν από την επιβολή του νέου lockdown που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στην Αγγλία.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε δρόμους και παμπ για ένα τελευταίο ποτό.
Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.
Μποτιλιάρισμα με ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους, καθώς οι Λονδρέζοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα για να περάσουν την καραντίνα στα εξοχικά τους.
Μεγάλες ουρές και στα σούπερ-μάρκετ με τους πολίτες να γεμίζουν τα καρότσια με τρόφιμα και χαρτιά υγείας.
Όλες η μη αναγκαίες επιχειρήσεις, μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια κλείνουν, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν ανοιχτά, ενώ 56 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Τα κρούσματα σε όλη τη Βρετανία ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες και οι θάνατοι σχεδόν 500.
ΙΤΑΛΙΑ
Όλο και πιο κοντά σε γενικό lockdownη Ιταλία που κατέγραψε περισσότερα από 30 χιλιάδες κρούσματα και 352 νεκρούς σε ένα 24ωρο.
Από αύριο τέσσερις περιφέρειες μπαίνουν και πάλι σε μερική καραντίνα. Σε Λομβαρδία, Πιεμόντε και Αόστα στο βορρά , καθώς και στην Καλαβρία στο νότο οι μετακίνησεις θα γίνονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και έκτακτης ανάγκης, ενώ κλείνουν όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις .
Η κυβέρνηση Κόντε έχει χωρίσει τη χώρα σε τρεις ζώνες, ανάλογα με τον δείκτη μετάδοσης του ιού, προσπαθώντας να αποφύγει οριζόντιο lockdown.
ΓΑΛΛΙΑ
Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και η Γαλλία που κατέγραψε περισσότερα από 40 χιλιάδες κρούσματα και περίπου 400 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο. Στο Παρίσι ένας πολίτης μολύνεται με κορωνοϊό κάθε 30 δευτερόλεπτα
Οι αρχές έχουν κηρύξει εθνικό lockdown από τις 30 Οκτωβρίου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφει η Γερμανία, με σχεδόν 20 χιλιάδες νέα κρούσματα και 118 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο. (ΤΡΥΠΗΜΑ)
Η χώρα έχει τεθεί σε μερικό lockdown από τη Δευτέρα , με την εστίαση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες να παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας και οι αρχές δυσκολεύονται πλέον να ιχνηλατήσουν τις αρχικές μολύνσεις.