Ώρες πριν την έναρξη του lockdown επιστήμονες και κυβέρνηση συμφωνούν σε ένα πράγμα. Είναι άγνωστό πότε θα επανέλθει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Την 15η Δεκεμβρίου βλέπει σαν πιθανή ημερομηνία ο Νίκος Θωμαίδης με βάση τις ενδείξεις στα λύματα
«H μέτρηση της Τετάρτης 04/11/2020 έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα. Εγώ πιστεύω ότι το lockdown πρέπει να κρατήσει λίγο παραπάνω. Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου.»
Την παράταση του lockdown δείχνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που βάζει τον πήχη για την επιστροφή στην κανονικότητα στα 200 – 400 κρούσματα
«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο.»
Τρεις βδομάδες είναι το σίγουρο και βλέπουμε από εκεί και πέρα θα συμπληρώσει ο λοιμοξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος. Τα πάντα θα κριθούν από το αν θα μειωθούν τα κρούσματα.
«Ελπίζουμε οι τρεις εβδομάδες να είναι επαρκείς για να μπορέσουμε να ελέγξουμε. Οι τρεις εβδομάδες είναι σίγουρες θα χρειαστούν οπωσδήποτε γιατί είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσει η επαφή του ενός με τον άλλο. Περιμένουμε και ελπίζουμε να δούμε νούμερα τα οποία είναι πλέον πάλι κάτω από χίλια.»
Δραματκή κατάσταση στα νοσοκομεία
Σοκ για την επέλαση του κορωνοίου στα νοσοκομεία από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοίου γεμίζουν με ταχύτητα αστραπής και οι εργαζόμενοι τονίζουν πως χωρίς lockdown θα χάνονταν ζωές αφού το σύστημα δεν αντέχει.
Έλλειψη προετοιμασίας απέναντι στην επερχόμενη θύελα κορωνοιόυ καταλογίζει και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.
Όποιος αρρωστήσει με κορωνοιό θα βρεθεί απελπιστικά μόνος στην μάχη αφού η έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ που υπάρχει στα νοσοκομεία οδηγεί σε επιλογή ασθενών θα πει ο Μιχάλης Γιαννακός
«Μεταξύ δύο διασωληνωμένων ενός ηλικιωμένου, 90 χρονών, 85, και ενός νέου ανθρώπου τι επιλέγεις ως γιατρός όταν θα πρέπει να επιλέξεις; Τον νέο άνθρωπο ή τον ηλικιωμένο; Έχει το δικαίωμα ο ηλικιωμένος να μπει όμως σε ΜΕΘ; Έχει!»
Στην θεσσαλονίκη που υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Αχέπα από τις 25 κλίνες είναι γεμάτες οι 21, το Παπανικολάου γέμισε και τις 25 ΜΕΘ του, γεμάτες και οι 10 κλίνες του Γεννηματάς, κατηλειμένες οι 3 από τις 6 στο Άγιος Δημήτριος, το Παπαγεωργίου με 8 κλίνες νοσηλεύει 9 ασθενείς τον ένα στην στεφανιαία καρδιολογική κλινική και ο Άγιος Πάυλος από τις 8 κλίνες γεμισε τις 4
«Λυγίζουν» οι ΜΕΘ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη
ΑΧΕΠΑ 25 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 21 ασθενείς.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 25 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 25 ασθενείς.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 10 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 10 ασθενείς.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 6 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 3 ασθενείς.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 8 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 9 ασθενείς ο ένας στη στεφανιαία μονάδα.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 8 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 4 ασθενείς.
Την δραματική κατάσταση χειροτερεύει η έλλειψη προσωπικού που είναι σε καραντίνα χτυπημένο από τον covid. Στο ΑΧΕΠΑ νοσούν 60, 68 στο Παπανικολάου, 30 στο ιπποκράτειο, 15 στο Γεννηματάς, 2 στο Άγιος Δημήτριος, 7 στο Παπαγεωργίου και 10 στο Άγιος Παύλος.
Δραματική είναι η κατάσταση και στα μεγαλύτερα νοσοκοεμία της Αττικής. Στο Γεννηματάς 9 κρεβάτια από τα 11 της ΜΕΘ κορωνοιού γέμισαν, 33 από τα 41 γέμισαν στο Σωτηρία, 26 από τα 28 στον Ευαγγελισμό. Στο ΝΙΜΙΤΣ γέμισαν τα 3 από τα 4 κρεβάτια και στο ΕΛΠΙΣ τα 5 από τα 6. Γεμάτα και τα 9 από τα 12 κρεβάτια του Ασκληπιείου και τα 7 από τα 8 στο Θριάσιο.
Γεμίζουν και στην Αττική οι ΜΕΘ
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 11 κλίνες νοσηλεύει 9 ασθενείς.
ΣΩΤΗΡΙΑ. 41 κλίνες νοσηλεύει 33 ασθενείς.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 28 κλίνες νοσηλεύει 26 ασθενείς
ΝΙΜΙΤΣ. 4 κλίνες. Νοσηλεύει 3 ασθενείς.
ΕΛΠΙΣ. 6 κλίνες νοσηλεύει 5 ασθενείς.
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 12 κλίνες νοσηλεύει 9 ασθενείς.
ΘΡΙΑΣΙΟ. 8 κλίνες νοσηλεύει 7 ασθενείς.
Κραυγή απόγνωσης όμως έρχεται και από τα φαρμακεία καθώς αρχίζει και η επέλαση της γρίπης. Η Μαρία Θεοχάρη δείχνει ατελείωτες λίστες αναμονής για εμβόλια που δεν υπάρχουν.
Όπως λένε οι ειδικοί δεν φτάνουν τα εμβόλια ούτε για τις ευπαθείς ομάδες και αν δεν γίνει κάτι τα τσακισμένα νοσοκομεία θα πρέπει σύντομα να πολεμήσουν χωρίς όπλα και με περιστατικά της εποχικής γρίπης