Επίκεντρο της πανδημίας για άλλη μία φορά έχει γίνει η Ευρώπη που καταγράφει σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που εκδηλώνονται παγκοσμίως. Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία έχουν επιβάλει ολικό ή μερικό λοκντάουν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να τιθασεύσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής τα μέτρα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.
Ο Μπόρις Τζόνσον συμμορφώθηκε. Αφού επέβαλε δεύτερο λοκντάουν στη Βρετανία, πειθάρχησε απόλυτα και έκανε τεστ κορωνοϊού μπροστά στις κάμερες. Πήρε μόνος του επίχρισμα από στόμα και μύτη και περίμενε υπομονετικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.
Το ολικό απαγορευτικό που επιβλήθηκε στη Γαλλία πριν από μία εβδομάδα ελάχιστα ανέκοψε την πορεία του ιού με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τις εξήντα χιλιάδες. (60.486 κρούσματα, 828 θάνατοι)
Οι Γάλλοι θεωρούν πως το δεύτερο lockdown είναι πιο ήπιο από το πρώτο κάτι που αποδεικνύεται και από τα συγκριτικά βίντεο.
Στην Ιταλία, οι νέες μολύνσεις άγγιξαν τις 38.000 (37.809 θετικοί και 446 νεκροί), ενώ θετικό στον κορωνοϊό ήταν το 16,4% όσων υποβλήθηκαν σε τεστ. Η εξάπλωση της ασθένειας είναι τόσο μεγάλη που τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα αποδεικνύονται ανεπαρκή.
Με το μερικό lockdown που έχουν επιβάλει οι γερμανικές αρχές βάζουν στόχο οι νέες μολύνσεις να πέσουν κάτω από τις 21 χιλιάδες και οι νεκροί κάτω από 100 σε 24ωρη βάση. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν πάνω από 21 χιλιάδες νέα κρούσματα (21.506 νέα κρούσματα και 166 νεκροί)
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Ρωσία. Οι νέες μολύνσεις ξεπερνούν καθημερινά τις 21.000 και όμως οι αρχές ακόμη δεν έχουν επιβάλει lockdown. Στην πόλη Ομπσκ στα Ουράλια Όρη, οι κηδείες γίνονται με αυστηρά μέτρα προστασίας. Η χώρα καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη και όμως κάποιοι έχουν μία περίεργη αίσθηση της κατάστασης.
Η Ρωσία βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία.