Δεν έχει τέλος η επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, με ορισμένες χώρες να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Από την αρχή της πανδημίας, μισό εκατομμύριο άνθρωποι κόλλησαν κορωνοϊό στο Βέλγιο και 12.520 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.
Δεδομένου ότι το Βέλγιο έχει τον πληθυσμό σχεδόν της Ελλάδας, πολλοί αναζητούν τις αιτίες πίσω από την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας.
Το Βέλγιο θεωρείται πλέον το hotspot του ιού στην Ευρώπη: Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στις Βρυξέλλες γέμισαν και οι ασθενείς μεταφέρονται με ελικόπτερα στη Γερμανία.
Πλέον έχουν αρχίσει οι εκτιμήσεις για ποιο λόγο τα πράγματα πήγαν τόσο άσχημα στο Βέλγιο.
Πολιτικοί λόγοι: Για πάνω από 590 μέρες το Βέλγιο δεν είχε κυβέρνηση διότι οι γαλλόφωνοι και φλαμανδόφωνοι δεν τα έβρισκαν. Το Βέλγιο έχει ομοσπονδιακό σύστημα, και συνεπώς κάθε περιφέρεια έχει δικές της εξουσίες στον τομέα της υγείας. Γαλλόφωνοι και Φλαμανδοί συγκρούστηκαν άπειρες φορές για την διαχείριση της πανδημίας που οδήγησε σε καθυστερήσεις
Yψηλή πυκνότητα πληθυσμού: Το Βέλγιο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων 380 ανά τετραγωνικό χλμ τη στιγμή που στη Γαλλία πχ είναι 118. Αυτό καθιστά δύσκολη την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων
Τέλος, πολλοί θεωρούν ότι χαλάρωσαν πολύ τα μέτρα μετά το καλοκαίρι
Μεγάλη Βρετανία
Ξεκίνησε στο Λίβερπουλ το πιλοτικό σχήμα της κυβέρνησης Τζόνσον με το οποίο γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό ολόκληρων πόλεων. Χθες υπήρξαν μεγάλες ουρές στο Λίβερπουλ με τον κόσμο να στήνεται έξω από τα κέντρα ελέγχου 45 λεπτά πριν ανοίξουν.
Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας εκπονεί πλάνα ώστε να στηθούν και κέντρα εμβολιασμού σε κάθε μεγάλη πόλη, ώστε 100.000 άνθρωποι να λαμβάνουν ημερησίως το εμβόλιο όταν αυτό θα είναι έτοιμο.
H Κέιτ Μπίνγχαμ επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας της Βρετανίας για το Εμβόλιο μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης μαζί 10 εκατομμύρια δόσεις από τη Φάιζερ θα είναι έτοιμες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέχρι το τέλος της χρονιάς.
O Ρίτσαρντ Βόουτρι, πρόεδρος της Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε στην εφημερίδα Sun ότι δόσεις των εμβολίων ίσως να χορηγηθούν ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων.
Στο μεταξύ ο καθηγητής Τζούλιαν Σαβουλέσκου από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστήριξε πρέπει να δοθούν ακόμη και οικονομικά κίνητρα ή η απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας στους πολίτες ώστε να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η Βρετανία να φτάσει τα ποσοστά της ανοσίας απέναντι στον ιο.
Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ επικεφαλής της ομάδας της Οξφόρδης χαρακτήρισε πάντως μικρή την πιθανότητα να έχουμε το εμβόλιο πριν τα Χριστούγεννα. Πλησιάζουμε αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη είπε ο Πόλαρντ.