Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, αναφορικά με το πώς μπορούμε να προστατευτούμε στο διαδίκτυο, τώρα που λόγω καραντίνας ολοένα και περισσότερες δραστηριότητές μας γίνονται μέσω αυτού.
«Θέλω να ξεκινήσω με μια είδηση από εχτές το βράδυ. Η ελληνική αστυνομία εξιχνίασε μεγάλη σπείρα και συνέλαβε εννέα άτομα που σου έπαιρναν με λογισμικό τους κωδικούς του e-banking από τα θύματά τους. Συγκεκριμένα, έστελναν mail, και μόλις το υποψήφιο θύμα άνοιγε το μήνυμα οι δράστες έπαιρναν με κακόβουλο λογισμικό τους κωδικούς του, έκαναν “μαϊμού” εξουσιοδότηση, έπαιρναν κάρτα SIM στο όνομα του θύματος, και στη συνέχεια εκταμίευαν τα χρήματα των θυμάτων τους», είπε ξεκινώντας ο κ. Σφακιανάκης.
«Δυστυχώς τα κλικ που δεν γνωρίζουμε είναι επικίνδυνα και μπορεί να μας βάλουν σε περιπέτειες. Αν έχουμε ένα αμφίβολο μήνυμα, το πρώτο που κάνουμε είναι να το διαγράψουμε χωρίς δεύτερη σκέψη», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
«Όλες οι εφαρμογές που μας δίνουν τσάμπα παροχές, κάτι κρύβουν. Χτες βγήκε ιστοσελίδα που και καλά βρίσκει που είναι οι φίλοι μας, παρακολουθεί τον άνθρωπο που θέλουμε. Είναι εκ του πονηρού. Εγκαθίσταται λογισμικό στον υπολογιστή μας και ο δράστης μπορεί να πάρει ό,τι θέλει από εκεί», συνέχισε ο ίδιος.
Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε στις online αγορές; «Το πρώτο που θα προσέξουμε στις online αγορές είναι το κατάστημα που θα ψωνίσουμε να είναι κατάστημα που το γνωρίζουμε, και όχι κάποιο που δεν γνωρίζουμε επειδή υπάρχει καλή προσφορά. Να ελέγξουμε αν το site έχει κάνει απάτες. Η Black Friday είναι η χαρά του απατεώνα, θα γίνουν πολλές απάτες», απάντησε ο κ. Σφακιανάκης.
«Όταν κάποιος θέλει να ψωνίσει κάτι, και έχει βρει μια ιστοσελίδα, την ονομασία της σελίδας την αναζητούμε στη μηχανή αναζήτησης. Αμέσως στα αποτελέσματα θα δει αν υπάρχουν παράπονα για αυτή τη σελίδα. Για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας, να πηγαίνουμε σε γνωστές ιστοσελίδες», πρόσθεσε ο ίδιος.