Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές τους.
Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. 30 ολόκληρα χρόνια εργάζεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος που ζει καθημερινά την αγωνία των ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και την αγωνιά του προσωπικού και του συστήματος υγείας που καθημερινά δοκιμάζεται…
Ημέρα εφημερίας χθες στον Ευαγγελισμό. Για πρώτη φορά στο εθνικό σύστημα υγείας στο νοσοκομείο ευαγγελισμός δεν λειτουργήσαν η νευροχειρουργική και η ορθοπεδική λόγω των πολλών κρουσμάτων σε γιατρούς, νοσηλευτές και πολίτες.
Γιατροί και νοσηλευτές δοκιμάζουν καθημερινά τα όριά τους. Με πείσμα και προσωπικές θυσίες τις περισσότερες φορές . Αλλά και με βασικές ελλείψεις και ουσιαστικά προβλήματα που μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.
Οριακή η εικόνα και στο Γενικό κρατικό της Νίκαιας όπου γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά μάχη.
Η 33χρονη Μαίρη Αγρογιαννη εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο νοσοκομείο της Νίκαιας . Η εικόνα που κρατά καθημερινά όταν επιστρέφει στο σπίτι της μετα τη βάρδια είναι το βλέμμα απόγνωσης των ασθενών με κορωνοϊό.
Μπορεί η σαρωτική πανδημία να μετέτρεψε τους ασθενείς σε αριθμούς. Για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όμως, οι ασθενείς έχουν πρόσωπο. Δέθηκαν μαζί τους. Συνδέθηκαν ανθρώπινα, πάλεψαν να τους σώσουν, έκλαψαν από χαρά όταν τα κατάφεραν, τους κράτησαν το χέρι για να μην φύγουν μόνοι και θρήνησαν όταν έχασαν τη μάχη.
Ασφυκτιά η Θεσσαλονίκη υπό πίεση τρία νοσοκομεία
Ήδη οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και η κατάσταση οριακή, με τους γιατρούς να φτάνουν στο τραγικό σημείο να επιλέγουν τους ασθενείς που θα βάλουν στις μονάδες, όπως είπε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Θανάσης Σιούλης.
«Ο πόλεμος κατά της πανδημίας μαίνεται στη Θεσσαλονίκη» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέροντας πως σε ολόκληρη την πόλη πλέον ελεύθερες είναι μόλις τρεις κλίνες ΜΕΘ.
Τα δεδομένα στα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της υπόλοιπης χώρας αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.
Το σύστημα πιέζεται ολοένα και περισσότερο.
Μέχρι περίπου 350 διασωληνωμένους ασθενείς αντέχει το Ε.Σ.Υ. σύμφωνα και με δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.
114 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid της Θεσσαλονίκης
25 ΑΧΕΠΑ
35 Παπανικολάου
10 Γεννηματάς
8 Αγ. Δημήτριο
15 Παπαγεωργίου
7 Άγιος Παύλος
4 Στρατιωτικό
10 Ιπποκράτειο
664 ασθενείς σε κλινικές Covid της Θεσσαλονίκης
130 ΑΧΕΠΑ
130 Παπανικολάου
135 Ιπποκράτειο
25 Γεννηματάς
20 Άγιος Δημήτριος
120 Παπαγεωργίου
30 Άγ. Παύλος
70 Στρατιωτικό