Η Ελλάδα περνάει κρίση λειψυδρίας.
Η υπερκατανάλωση νερού από τον αγροτικό τομέα σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, που έχει λιγοστέψει τις βροχές, έχουν προκαλέσει τραγικές ελλείψεις στα αποθέματα των υδάτινων πόρων.
Η Ελλάδα είναι 2η χώρα παγκοσμίως στην κατανάλωση πόσιμου νερού, καθώς σπαταλάμε τη διπλάσια ποσότητα από ό,τι αντιστοιχεί, σύμφωνα με οδηγίες, στον καθένα μας.
Ωστόσο ο αγροτικός τομέας ξοδεύει το περισσότερο, οικειοποιώντας νερό σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και παρανόμως, γεγονός που επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του σε άλλους.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση είναι πολύ πιθανό να ερημοποιήσει το 30% της επιφάνειας της Ελλάδας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τονίζουν οι ειδικοί.
Ήδη αρκετές περιοχές, κυρίως η ανατολική πλευρά της χώρας μαζί με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, αντιμετωπίζουν φαινόμενα λειψυδρίας, εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων και της παρατεταμένης ξηρασίας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καλύτερη διαχείριση του νερού για άρδευση.
Ειδικοί εκτιμούν πως μια πιθανή αύξηση στη τιμή του νερού θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας.
Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση μας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αλλιώς η χώρα μας κινδυνεύει με ερημοποίηση.