Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως , από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Την αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής και προστασίας έναντι του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου η αρμόδια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δυο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία θα είναι κλειστά.
Ανοιχτές θα μείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει με την εκπαιδευτική τηλεόραση και με την τηλεκπαίδευση.
Πώς θα γίνονται τα μαθήματα
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού.
– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.
Σε δύο ωράρια η τηλεκπαίδευση
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.
Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό για δύο λόγους.
«Αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.
Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη».
Η σύνδεση στις πλατφόρμες
Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data), και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους για αυτό. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. Από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων.
Κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.
Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες με την πολύτιμη συμβολή των οποίων έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα, η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα.
Στόχος είναι να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι».
Την άνοιξη αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, πρόσθεσε, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς και κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση.
«Έτσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης.
Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό.
Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε».
Θεοδωρικάκος: Τηλεργασία στο Δημόσιο – Στο 50% το ελάχιστο ποσοστό
«Από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση έθεσαν ως προτεραιότητα τη ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το ελάχιστο ποσοστό τηλεργασίας στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι το 50%, χωρίς να αυξάνει το ήδη υπαρκτό όριο, τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε:
- Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
- Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%
- Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαυθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
- Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.
Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό.
Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, οφείλουν να συναλλάσσονται με τους πολίτες, με ραντεβού, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Η αυτοδιοικηση οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Η παροχή βοήθειας στο σπίτι, μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δομές που θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Θέλω να καλέσω, είπε ο υπουργός Εωστερικών, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να βοηθήσουν στους ελέγχους. Τους δίνουμε με νομοθετική παρέμβαση τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατ. για την ενίσχυση αυτών των δράσεων.