Τις κυβερνητικές αποφάσεις για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων ανακοίνωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως , από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.
Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Πώς θα γίνονται τα μαθήματα
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού.
– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.
Σε δύο ωράρια η τηλεκπαίδευση
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.
Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό για δύο λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.
Από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.
Το παρασκήνιο στην επιτροπή την Λοιμωξιολόγων
Να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με 15 ψήφους υπέρ και 8 ψήφους κατά.
Στη σύσκεψη που είχαν χθες οι ειδικοί, εξάντλησαν όλες τις προτάσεις και τα μοντέλα που είχαν προκειμένου να μην κλείσουν τελικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ωστόσο η πίεση στις ΜΕΘ αλλά και η ανάγκη για μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην απόφαση για «λουκέτο» σε όλη την επικράτεια, για όσο χρόνο κρατήσει η καθολική καραντίνα.
Ενδεχομένως, τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα από άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση, όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η συνεδρίαση κράτησε περίπου δύο ώρες, ενώ δεν έλειψαν οι διαφωνίες, καθώς οι ειδικοί εξέτασαν εκτός από το καθολικό «λουκέτο» και το ενδεχόμενο να κλείσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και σε όσες περιοχές δείχνουν να έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο το επόμενο διάστημα.
Θεοδωρικάκος : Τηλεργασία στο Δημόσιο – Στο 50% το ελάχιστο ποσοστό
«Από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση έθεσαν ως προτεραιότητα τη ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο υπουργό Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το ελάχιστο ποσοστό τηλεργασίας στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι το 50%, χωρίς να αυξάνει το ήδη υπαρκτό όριο, τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε:
Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%
Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαυθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.
Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό.