Για την «επέλαση» του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας στην βόρειο Ελλάδα μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, «είναι περίοδος που αναμένουμε να δούμε μείωση και σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη».
«Υπήρξε εκθετική αύξηση στην Θεσσαλονίκη μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Φαίνεται ότι δεν άλλαξε σημαντικά η συμπεριφορά των ανθρώπων. Δεν μπορούσε να υπολογιστεί η εκθετική αύξηση του ιού σε ότι αφορά στην διασπορά» σημείωσε ο καθηγητής, δηλώνοντας παράλληλα ότι τα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου από την Pfizer είναι αισιόδοξα.
«Δεν είναι η Θεσσαλονίκη μόνο, όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ανησυχητική τραγική εικόνα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος.
Όπως είπε, ότι κλίνες ΜΕΘ δίνονται στο σύστημα καλύπτονται αμέσως. «Υπάρχει αγωνιώδης προσπάθεια να διαμορφωθούν νέοι χώροι για να νοσηλευτούν οι ασθενεί» πρόσθεσε, λέγοντες ότι πλέον όλες οι ΜΕΘ στου «Παπανικολάου» χρησιμοποιούνται για περιστατικά κορωνοϊού.
«Για πρώτη φορά στο νοσοκομείο μας, χειρουργικές αίθουσες, νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό. Είναι γενική οδηγία να διαμορφωθούν χώροι για τους ασθενείς με Covid από το υπουργείο. Οι γιατροί προσπαθούν να διακινήσουν τα περιστατικά, τα οποία είναι βαριά περιστατικά και χρειάζονται μεγάλο χρόνο νοσηλείας, να διακομίσουμε κάποιους που βελτιώνονται, ώστε να εξοικονομήσουμε κρεβάτια εντατικής» συμπλήρωσε.
«Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Να αρχίσουμε να συζητάμε το plan b. Να μετατραπούν κάποιοι χώροι, να διαμορφωθούν κατάλληλα και να δεχθούν και ασθενείς απλούς και ασθενείς Covid που θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη για να αναπνεύσουν» τόνισε κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.
Τέλος, ανέφερε ότι οι επιδημιολόγοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τη Θεσσαλονίκη.