Διχασμός εν μέσω πανδημίας για το ενωτικό μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείο με αφορμή την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων.
«Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του απαντά πως «βρίσκεται σε πανικό και αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη στις πολιτικές δυνάμεις και πολίτες».
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες».
«Το εκ των υστέρων «κάλεσμα» του κ. Μητσοτάκη είναι προσχηματικό» αναφέρει μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση «να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης. Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από λαό και νεολαία».
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο κοινό μέτωπο κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων, το οποίο ξεκίνησε από ένα γαϊτανάκι τηλεφωνικών επικοινωνιών και κατέληξε στην υπογραφή κοινού κειμένου καταδίκης της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί τεχνητή όξυνση με στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τις κυβερνητικές ευθύνες για την πανδημίας.
Ο Δημήτρης Κουτσουμπας επικοινώνησε με Τσίπρα και Βαρουφάκη, αλλά και με τη Φώφη Γεννηματά η οποία αρνήθηκε να προσυγράψει το κείμενο.
«Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής δεν υπογράφουμε, γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη» πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση αυτή.
Στο Προεδρικό κατά της απαγόρευσης
Το θέμα έφτασε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο όπου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 αλλά και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, η οποία παρέδωσε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου το κοινό κείμενο.
Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.
Λάδι στη φωτιά βάζει την ίδια ώρα η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. «Ας τελειώσει αυτή η συμφορά κι όταν με το καλό πουν οι γιατροί “τελείωσε”, εγώ θα ψηφίσω, ο ίδιος θα πω να κάνουνε κάθε μήνα, μέχρι 17 Νοεμβρίου του χρόνου μια πορεία για το Πολυτεχνείο» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Άνω κάτω» ο νομικός κόσμος
Η απαγόρευση των συναθροίσεων διχάζει τον νομικό κόσμο.
Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την απόφαση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος χαρακτήρισε ανεκτή την απαγόρευση με ζητούμενο όμως την αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Υπέρ της απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων τάσσονται οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Δεν τίθεται θέμα ως προς την νομιμότητα, τη συνταγματικότητα, αυτών των απαγορεύσεων και εν πάση περιπτώσει μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα δικαστικής προστασίας» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε: «Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».
Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά έχουν δηλώσει ότι δε θα πραγματοποιήσουν πορεία για το Πολυτεχνείο λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης έχουν δηλώσει ότι θα πάνε στην πορεία. Το ΜέΡΑ 25 μάλιστα προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης για ακύρωση της πορείας για το Πολυτεχνείο.