Στα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και το ρόλο που έπαιξε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε στην εκπομπή MEGA STORIES ο Γιώργος Νταλάρας.
Όπως εξήγησε μέσα από τη φιλία που είχε με τη Μαρία και την Αγλαΐα Δημητριάδη, κατάφερε να ακούσει τα τραγούδια το 1972. «Λέγαμε πότε θα μπορέσουμε να τραγουδήσουμε αυτά τα τραγούδια. Δεν υπήρχε περίπτωση εκείνη την εποχή να τα κάνουμε» τονίζει, συμπληρώνοντας πως πήγαν όλοι μαζί με τη βοήθεια του κ. Μάτσα στο Παρίσι για να τραγουδήσουν εκείνα τα τραγούδια.
«Όταν γυρίσαμε, μπήκαμε στο στούντιο –που είχε κλείσει, δεν έμπαινε άνθρωπος- και τα ηχογραφήσαμε. Γίναν παράνομα, βγήκε ο δίσκος και μετά έγινε αυτό που έγινε» προσθέτει χαρακτηριστικά ο γνωστός μουσικός και τραγουδιστής.
Ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε στην Δώρα Αναγνωστοπούλου και για το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε και το οποίο είχε πολιτικό χαρακτήρα. «Εγώ ήμουν πολύ μικρός τότε και η φωνή μου δεν μου άρεσε καθόλου» τονίζει και συμπληρώνει πως ήταν χαρούμενος, μέχρι που λίγους μήνες αργότερα, την 21η Απριλίου, ήρθε η χούντα των Συνταγματαρχών και κόπηκε το τραγούδι. «Και για πρώτη φορά συναντάω και τη λογοκρισία» προσθέτει χαρακτηριστικά.
«Ένα ενδιαφέρον πράγμα είναι ότι υπήρξαν κάποια τραγούδια που σε καιρούς αργότερα, άρχισαν να δηλώνουν παρουσίες σε όλα τα περιστατικά εκείνα που είχαν να κάνουν με μια αντίδραση λαϊκή» αναφέρει ο μουσικολόγος – δημοσιογράφος Γιώργος Μυζάλης, τονίζοντας πως σε όλα τα γεγονότα που έπρεπε να πάρει θέση ο κόσμος γινόταν μια μεγάλη συναυλία, όπου τα ρεπερτόρια είχαν μια επαναληψιμότητα, δηλαδή παιζόντουσαν τα τραγούδια του Μικρούτσικου, του Λοΐζου, του Θεοδωράκη. «Αυτή τη στιγμή αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις: ποια είναι τα τραγούδια του αγώνα, χωρίς να ορίσεις τι είναι ο αγώνας, οι 9 στους 10 θα σου μιλήσουν για το Μίκη Θεοδωράκη» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Η αλλαγή χαρακτήρα στο «Ήτανε μια φορά»
Για το δικό του τραγούδι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό εκείνη την εποχή μίλησε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Φέρρης. «Ήταν ένα δικό μου τραγούδι και του Ξαρχάκου, το “Ήτανε μια φορά” που τραγούδησε ο Ξυλούρης και προοριζόταν να είναι το τραγούδι των τίτλων της σειράς “Οι έμποροι των Εθνών”» σημειώνει.
«Γίνεται όμως το Πολυτεχνείο και ο Ξυλούρης πάει εκεί και τραγουδάει κιόλας για τους φοιτητές. Στο μυαλό των ανθρώπων πέρασε ότι ήταν αντιστασιακό το τραγούδι, επειδή είχε μια υφή ρομαντική» προσθέτει ο Κώστας Φέρρης.