H Θεσσαλονίκη λυγίζει κάτω από το βάρος της πανδημίας με την έναρξη αεροδιακομιδών ασθενών να είναι σύμφωνα με πληροφορίες ζήτημα λίγων 24ωρων.
«Είναι ένας πόλεμος ο οποίος με τον ρυθμό που πάει δεν ξέρω αν αυτή τη βδομάδα θα την αντέξουμε να τη βγάλουμε αν συνεχίσουν να έρχονται με αυτό το ρυθμό τα κρούσματα» αναφέρει ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ.
Είναι μερικά μόνο από τα λόγια των γιατρών και των εργαζομένων που καθημερινά βρίσκονται σε θέση μάχης ενάντια στον κορονοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Οι 165 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γέμισαν, οι ειδικοί χώροι νοσηλείας ασφυκτιούν, οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη αλλά σήμερα είδαν 38 συνανθρώπους μας να χάνουν τη μάχη για τη ζωή
«Στερέψαμε από δυνάμεις και χώρους»
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χώρος επίσημος νοσηλευτικός του νοσοκομείου που να μην έχει καταληφθεί από κρεβάτι covid. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει γίνει λάστιχο, οι γιατροί είναι στην κατάσταση που ξέρουμε, πραγματικά έχουμε στραγγίξει» τονίζει ο Άγγελος Μεγαλόπουλος αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Σήμερα το πρωί και τα 40 κρεβάτια στην ΜΕΘ covid του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένα (40/40). 100% πληρότητα στην εντατική κορωνοϊού είχε και το νοσοκομείο «Παπανικολάου» (43/43). Ίδια εικόνα και στο Ιπποκράτειο (14/14), με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται στα χειρουργεία μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Τζελέπη, πρόεδρο εργαζομένων στο Ιπποκράτειο «έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες που είχε αναπτύξει το νοσοκομείο, ανοίχτηκε ακόμη μία κλινική γιατί ήταν πολλές οι εισαγωγές, ξεπερνάνε τις 100 οι εισαγωγές».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και 11 διευθυντές κλινικών στο νοσοκομείο Παπανικολάου τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους πως δε χωράνε άλλοι ασθενείς με κορωνοϊό.
«Δεν έχουμε αυτά τα κρεβάτια, ούτε τους ανάλογους γιατρούς για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αριθμό εισαγωγών και δεν έχουμε και ΜΕΘ» αναφέρει ο Άγγελος Νικολάου, διευθυντής κλινικής ΩΡΛ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές
Οι πολίτες άλλοι με συμπτώματα και κάποιοι άλλοι από φόβο συρρέουν κατά δεκάδες προκειμένου να κάνουν το τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που είτε νοσούν από τον κορωνοϊό, είτε είναι σε καραντίνα γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.
«Αυτό το μήνα νοσηλεύτηκαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε άσχημη κατάσταση, έρχονται με απλά συμπτώματα και υποτροπιάζουν σε δυο μέρες. Σήμερα έχουμε ήδη πέντε εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να μιλήσουν από τη δύσπνοια» πρόσθεσε η νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ, Αναστασία Πολίτου.
Για να αντιμετωπιστεί η οριακή κατάσταση είναι θέμα ημερών -αν όχι ωρών- να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που αεροδιακομιδών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής.