Πολιτική αντιπαράθεση για την απαγόρευση των συναθροίσεων και τα χθεσινά επεισόδια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου είχαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ) και Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης και το μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.
Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε το ΚΚΕ ως «αρνητικό πρωταγωνιστή» όσων έγιναν χθες, λέγοντας πως «αυτό επιδίωκε χωρίς να σκεφτεί τις προτεραιότητες του σήμερα. Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
«Χθες το πρωί με πονηριά, το ΚΚΕ έδωσε εντολή σε 100-200 συντεταγμένα μέλη, έστειλαν ψεύτικο sms ότι δήθεν θα πήγαιναν για ιατρικούς λόγους στο νοσοκομείο ‘’Αλεξάνδρας’’. Και βρέθηκαν έξω από το Μέγαρο Μουσικής» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως διάβασε το γεγονός στις εφημερίδες και ότι δεν υπάρχει καταγραφή των sms που στέλνουν οι πολίτες.
«Κάποιοι χθες δεν άκουσαν μια απόφαση του κράτους (σ.σ. απαγόρευση συναθροίσεων). Αυτό δεν είναι καλό παράδειγμα» συμπλήρωσε.
Για «υποκρισία και αυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να καταθέσουν λουλούδι μαζί στο Πολυτεχνείο οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς θα τιμηθεί η γιορτή» ανέφερε.
«Αυταρχισμός γιατί δεν είναι μεμονωμένο γεγονός η αντισυνταγματική απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Έρχεται σε συνέχεια μιας αντίληψης της ΝΔ για τις συγκεντρώσεις, όπως τον ελευθεριοκτόνο νόμο που ψήφισε για τις συγκεντρώσεις» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ΝΔ επιδιώκει στην μετά πανδημίας εποχή, να υπάρχουν λιγότερα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
Σκοπός της ΝΔ όταν θα βγούμε από την πανδημία να βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνία ριζικά διαφορετική, με λιγότερα δικαιώματα, κοινωνικά και ατομικά
Για τον κ. Κατρούγκαλο, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και «οι άλλες οργανώσεις που συνυπέγραψαν τις καταγγελίες της αντισυνταγματικότητας, τόνισαν ότι δεν θα διακινδυνεύσουν τη δημόσια υγεία, γι΄αυτό δεν κάλεσαν σε μαζικές εκδηλώσεις. Η Αστυνομία δεν χτύπησε επειδή τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια Υγεία αλλά γιατί ο σχεδιασμός της ξεπεράστηκε και έσπασε η απαγόρευση στην πράξη».
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών, δεν έπρεπε το Πολυτεχνείο να τιμηθεί με το συνήθη τρόπο.
«Χθες είχαμε 63 νεκρούς, 59 προχθες. Το αυτονόητο που πρέπει να δώσουμε όλοι το παράδειγμα τήρησης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν έπρεπε να τιμηθεί το Πολυτεχνείο με τον τρόπο που γινόταν κάθε χρόνο» επισήμανε.
Εν τούτοις κατέκρινε και την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως «αυταρχική και περιττή» την απαγόρευση των συναθροίσεων, υποστηρίζοντας πως κυβερνητική επιδίωξη ήταν δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών.
Η θέση του ΚΚΕ
«Θέμα ουσίας στο πώς στεκόμαστε απέναντι σε μια απαράδεκτη πολιτική ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία με πρόσχημα την πανδημία, θέλησε να βάλει στο γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας» υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός.
Παράλληλα τόνισε ότι με την πορεία του ΚΚΕ «καταργήθηκαν στην πράξη οι απαγορεύσεις και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης».
Το μέλος του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «όργιο καταστολής και εκτροπή, που έθεσε σε κίνδυνο εκατοντάδες διαδηλωτές», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του προέβη σε συμβολικές κινήσεις, τηρώντας τα μέτρα προστασίας.
«Συνωστίστηκαν 6.000 αστυνομικοί χωρίς μάσκες για να τσαλαπατήσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Οι αστυνομικοί βγήκαν στο δρόμο για να προετοιμάσουν ένα έδαφος άγριος καταστολής» επισήμανε.