Αντιμέτωπη με ένα «σκληρό» εξάμηνο βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που επισημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα υπέκυπτε στον κορωνοϊό ένας Ευρωπαίος κάθε 17 δευτερόλεπτα.
Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν περιορίσει την μετάδοση του κορωνοϊού όμως οι θάνατοι αυξάνονται.
«Την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη είχαμε περισσότερους από 29.000 θανάτους από κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος έχανε τη ζωή του» σημείωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.
Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και τα lockdown θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν περισσότεροι άνθρωποι τηρούσαν τα μέτρα αυτοπροστασίας, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα λόκνταουν εάν το 95% των ανθρώπων φορούσαν μάσκα. Όμως τώρα το ποσοστό χρήσης είναι περίπου 60% και με αυτό το δεδομένο είναι δύσκολο να αποφευχθούν τα lockdown» πρόσθεσε ο Κλούγκε.
ΗΠΑ
Στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως ανέφερε το CNN, «ο δείκτης θετικότητας σε κάποιες από τις πιο σκληρά πληττόμενες πολιτείες είναι στο 30 – 40%. Δείτε αυτούς τους αριθμούς. Στη Νότια Ντακότα βρίσκεται στο 56%. Σε άλλες πολιτείες είναι στο 40%, το 45%, το 51%. Είναι φρίκη».
Μόνο χθες διαπιστώθηκαν περισσότερα από 190.000 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα. Από σήμερα επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καλιφόρνια.
Ιταλία
Σκηνές της περασμένης άνοιξης ξαναζεί η Ιταλία. Τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν καθημερινά τις 30.000 με τον δείκτη θετικότητας να ξεπερνά το 14%. Οι θάνατοι είναι διπλάσιοι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο ενώ ο Βορράς είναι και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας.
Στο πολύπαθο Μπέργκαμο οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σχημάτισαν μια καρδιά με τα οχήματα τους.
Γαλλία
Με τα νέα κρούσματα να βρίσκονται καθημερινά πάνω από τις 20.000, το λόκνταουν στη Γαλλία δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.
Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν ανέφερε: «Θα πάρει χρόνο και θα κινητοποιήσει όλες τις ικανότητες μας να αντέξουμε με επαγρύπνηση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών».
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που για την ώρα αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν ποια μέτρα θα ισχύσουν.