Πολύ μακριά από την αρχική πρόβλεψη για άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου οδεύει η χώρα, καθώς η επιμονή των κρουσμάτων σε υψηλούς αριθμούς δεν αφήνει περιθώρια για άνοιγμα καμίας κοινωνικής δραστηριότητας. Η αυξημένη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, και ειδικά στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, οδήγησε για πρώτη φορά στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες περνούν πλέον στη διαχειριστική εποπτεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό.
Ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο που επίταξε το Υπουργείο Υγείας στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται σε άλλο νοσοκομείο.
Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με τις 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή τόνισε ότι απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό.
Το Υπουργείο υγείας επίταξε δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια το ένα εκ των οποίων διαθέτει 100 κλίνες νοσηλεύονται ήδη 50 ασθενείς εκ των οποίων οι 35 νεφροπαθείς, ενώ διαθέτει και τέσσερεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση.
Το Υπουργείο υγείας θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο της επίταξης σε όποια περιφέρεια υπάρχει ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.
Έχει ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών από τις δύο κλινικές που βρίσκονται σε επίταξη για το «424 στρατιωτικό νοσοκομείο» και άλλες ιδιωτικές κλινικές, ενώ ξεκίνησε και η εκπαίδευση των υγειονομικών.