Η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου και το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της. Όταν αρχίσει ξανά, στην αίθουσα του δικαστηρίου θα ακουστούν πολλά. Πράγματα δυσάρεστα που θα προκαλέσουν θλίψη, πόνο αλλά και οργή.
Έξι άνθρωποι θα καθίσουν στο εδώλιο για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί.
«Ο Ζακ δεν μπήκε να κλέψει, έχει αποδειχθεί αυτό. Ο Ζακ μπήκε εκεί για να αποφύγει έναν καυγά που γινόταν σε έναν φούρνο. Ήταν παγωμένος, ήταν τρομαγμένος. Δεν βρέθηκε δαχτυλικό αποτύπωμα του Ζακ σε μαχαίρι. Εκείνη τη νύχτα, ο Ζακ ήταν καθαρός από ουσίες», σημειώνει η Έλενα Ακρίτα, δημοσιογράφος συγγραφέας.
«Είμαστε οι κανονικοί άνθρωποι» τονίζει η κ. Ακρίτα, αναφερόμενη σε όσους βρίσκονται στο πλευρό της οικογένειας του άτυχου νεαρού και σε όσους έχουν διαδηλώσει στην μνήμη του.
«Πολλές φορές στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για ανθρωποκτονία και για ομοφοβικό λιντσάρισμα κάτι που απέχει από την πραγματικότητα» λέει από την πλευρά του ο Χάρης Αναγνωστόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης κοσμηματοπώλη, αφού οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται μόνο για το αδίκημα της θανατηφόρου βλάβης.
«Η θέση του εντολέα μου είναι ότι καμία από τις ενέργειες που είδαμε στην τηλεόραση, δε συνδέεται με αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα».
Στον αντίποδα, η Κλειώ Παπαπαντολέων, συνήγορος πολιτικής αγωγής, σημειώνει ότι η κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης αφορά όλους τους κατηγορουμένους και στόχος είναι η μεταβολή της σε ανθρωποκτονία.
«Η δική μας επιδίωξη είναι η μεταβολή αυτής σε ανθρωποκτονία, διαφορετικά σε θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη. Αυτό αλλάζει κατ’ ουσίαν τα πλαίσια ποινής».
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δίκης του Ζακ Κωστόπουλου, είναι ότι όλο το συμβάν έχει καταγραφεί με κάμερα.
«Αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτήν τη δίκη, είναι ένα τρομερό αποδεικτικό μέσο», επισημαίνει η Κλειώ Παπαπαντολέων, λέγοντας ότι καταρρίπτει πολλά από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.
«Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι»
Το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει από το συμβάν με την τραγική κατάληξη και πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, θα βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και θα φωτίσει σκοτεινά σημεία εκείνου του απογεύματος.
Ένα από αυτά, είναι «ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι» όπως λέει ο Στέφανος Λεβίδης, μέλος ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture.
Πρόκειται για έναν μάρτυρα κλειδί, «ο οποίος είναι παρών από την αρχή του συμβάντος. Στο τέλος, όταν οι αστυνομικοί περνούν χειροπέδες στον χτυπημένο Ζακ, ο άνδρας αυτός είναι σε απόσταση αναπνοής, κρατώντας ένα αστυνομικό γκλοπ. Οπότε υπήρχαν ερωτήματα για τον ρόλο του άνδρα αυτού στο συμβάν».
Ο συγκεκριμένος άνδρας έχει καταθέσει και η μαρτυρία του θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δίκη.
«Οφείλουμε μεγάλη υποχρέωση στον κόσμο»
Αναφερόμενος στο συμβάν αλλά και τη δίκη του γιου του, ο Ευθύμης Κωστόπουλος σημείωσε ότι «αν ο Ζαχαρίας δεν ήταν αναγνωρίσιμος» και αν η οικογένεια δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, η αλήθεια θα παρέμενε κρυμμένη.
Ευχαρίστησε τον κόσμο που στέκεται στο πλευρό της οικογένειας και ήταν παρών και μέσα αλλά και έξω από το δικαστήριο.
«Το κάνουμε και για τον κόσμο και για αυτούς που είναι σε αυτήν την κατάσταση που ήταν ο συγχωρεμένος ο Ζαχαρίας, για να προφυλαχτούν αυτά τα παιδιά».
«Κανένας νεκρός δε δικαιώνεται»
Από τη μεριά της, η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, συντετριμμένη, σημείωσε πως η δικαιοσύνη θα έρθει για ολόκληρη την κοινωνία, για να προληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.
«Η δικαιοσύνη δεν είναι για το παιδί μου. Το παιδί μου δε δικαιώνεται. Κανένας νεκρός δε δικαιώνεται».