Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησαν οι κ.κ. Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ, Θεανώ Φωτίου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Μανώλης Όθωνας, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το πότε και πώς θα γίνει η έξοδος από το νέο lockdown.
«Τα μηνύματα είναι παρόμοια σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Φαίνεται πως και στην Ευρώπη γίνεται μια προσπάθεια σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, όπως και στην Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ανοίγει η εστίαση. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλη η Ευρώπη πάει βήμα – βήμα γιατί είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, ότι πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας, και τρίτον ότι δε γνωρίζουμε αν θα υπάρξει τρίτο κύμα, για αυτό και όλες οι κυβερνήσεις συμπεριφέρονται πολύ συντηρητικά σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προβλήματος. Αν είχαμε ακολουθήσει τις παραινέσεις, στην αρχή της πανδημίας να πέσουν πολλά χρήματα από τον κρατικό κουμπαρά, τώρα θα βρισκόμασταν σε δύσκολη θέση», είπε η κ. Σπυράκη.
«Πρέπει να καταλάβουμε τι λένε ακριβώς οι λοιμωξιολόγοι. Ζητάμε τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων και δεν τα παίρνουμε. Η διαφορά με την Ευρώπη είναι ότι ο ελληνικός λαός στο πρώτο κύμα νίκησε τον κορωνοϊό. Στο δεύτερο κύμα βρεθήκαμε να συναγωνιζόμαστε τις δύο χειρότερες θέσεις παγκοσμίως. Αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο, ούτε μοιραίο. Είναι αποτέλεσμα των λάθος επιλογών που έκανε η κυβέρνηση», είπε από την μεριά της η κ. Φωτίου.
«Το ότι δεν δώσαμε εμπροσθοβαρώς τα μέτρα που είχαμε εμείς στην οικονομία, σήμερα βλέπουμε από τον προϋπολογισμό τις τρομακτικές επιπτώσεις. Ύφεση στο 10,5%. Εμείς σήμερα καταθέτουμε δύο τροπολογίες για ενίσχυση όλου του λαού. Το ένα είναι να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων από την κυβέρνηση σε όλους με βάση τις αποδοχές τους», πρόσθεσε η ίδια.
«Λέμε ότι μετά την πανδημία θα υπάρξει πρόβλημα στην οικονομία, όπως υπάρχει ήδη. Αυτός ο λογαριασμός της πανδημίας και της οικονομίας που θα πληγεί, θα συζητηθεί με ένα μεγάλο σχέδιο που θα κάνουμε εμείς και θα το δώσουμε προς διαβούλευση στον ελληνικό λαό για την ανόρθωση της χώρας. Δεν είπε κανείς ότι θα ζητήσουμε εκλογές», συνέχισε η κ. Φωτίου.
«Είναι προφανές ότι απέχουμε ακόμα πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις που για άλλη μία φορά δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Περιμέναμε ότι στην τρίτη βδομάδα καραντίνας θα προσεγγίζαμε χαμηλά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων που θα επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα. Είμαστε μακριά από αυτό και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό. Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας και το γεωγραφικό της ανάγλυφο έχει ιδιαιτερότητες που οδηγούν στην αναγκαστική προσέγγιση όχι ενιαίας διαχείρισης για άνοιγμα σε όλες τις περιοχές με τον ίδιο τρόπο την ίδια ώρα. Πρέπει να δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο. Εμείς λέμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια συνολική προσέγγιση, όχι μόνο για τις γιορτές», είπε από την πλευρά του ο κ. Όθωνας.
«Δεν είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στην περίοδο του προγράμματος Θεσσαλονίκης, ούτε στην εποχή του λεφτόδεντρου εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι ανάγκη να εξαντληθεί ο δημόσιος διάλογος σε στρέβλωση και μάλιστα μέσα από ανώνυμους διαδικτυακούς λογαριασμούς. Ο κ. Γεραπετρίτης χτες είπε το αυτονόητο. Ότι πρέπει να προσέχουμε όλοι πάρα πολύ, για να μην καταλήξουμε εμείς και οι άνθρωποί μας στις ΜΕΘ, γιατί αν καταλήξουμε στις ΜΕΘ ο αγώνας είναι άνισος. Αυτό ακριβώς είπε και τίποτα περισσότερο», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Σπυράκη για τη σχετική δήλωση του κ. Γεραπετρίτη.
«Είπε το απαράδεκτο, ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα πέθαιναν περισσότεροι. Αυτό είναι ανήκουστο», απάντησε από την πλευρά της η κ. Φωτίου.
«Οι υπουργοί της κυβέρνησης καλό θα είναι να εργάζονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο», τόνισε ο κ. Όθωνας.